Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

KONTROVERZNI KARAĐORĐEVIĆI: Prinčevi ne podnose maćehu, jedan se odrekao prijestolja koje ne postoji

Srpska dinastija Karađorđević posljednjih mjeseci puni medijske stupce zbog obiteljskih drama.

 Dinastija Karađorđević stalno je u sukobu Izvor: MARINA LOPIČIĆ/KURIR

Čini se da se strasti na srpskom dvoru ne smiruju. Protekla godina bila je ispunjena svađama, razmiricama i narušenim odnosima između prijestolonasljednika dinastije Karađorđević, Aleksandra Karađorđevića i njegovog sina, princa nasljednika Filipa Karađorđevića.

Po svemu sudeći, njihova mišljenja i stavovi se i dalje razilaze, a sukobu se ne nazire kraj. O tome svjedoči i intervju princa Filipa Karađorđevića koji je nedavno objavljen u srpskim novinama 'Danas'.

 Dinastija Karađorđević stalno je u sukobu Izvor: KURIR/ZORANA JEVTIĆ

Princ je iznio svoje viđenje problema koji razara obiteljske odnose i produbljuje jaz između oca i sina. Tom je prezentacijom princ Filip pokušao objasniti gdje leže njihove razlike.

'Abdikacija mog starijeg brata princa Petra bila je iznenađenje za širu javnost, ali nije bila iznenađenje za članove naše obitelji. Svoju želju za takvim činom Petar nam je dugo najavljivao. S obzirom na to da je to njegov osobni i suvereni čin i odluka, njegova je odluka bila i da se to dogodi u Sevilli, gdje već godinama živi. Na meni je bilo da ispoštujem bratovu želju', započeo je priču princ Filip.

 Filip Karađorđević u sukobu je s ocem Aleksandrom Izvor: KURIR/ZORANA JEVTIĆ

Za Kurir je jednom prilikom otkrio kako je ocu smetalo što se čin abdikacije održao u Sevilli, ali i da nema dobar odnos s maćehom Katarinom.

'Svečanost je prema Petrovoj želji bila u Sevilli, a o tome je obavijestio oca koji je u Londonu, što mu je bila i dužnost. Sva trojica braće imamo jako dobar odnos s ocem. S maćehom ne razgovaram, svatko živi svoj život', rekao je tada.

 Aleksandar i Katarina Karađorđević u sukobu su s Filipom Karađorđevićom Izvor: KURIR/ZORANA JEVTIĆ

Blic je ranije pisao kako je javna tajna da su prinčevi u lošim odnosima sa svojom maćehom, princezom Katarinom. Princ Filip smatra da kralj Aleksandar mora omogućiti da se čuje glas svakog člana kraljevske obitelji.

'To godinama nije tako i to se mora promijeniti ako doista želimo jedinstvo Doma Karađorđeva, a vrlo pouzdano znam da to čine gotovo svi članovi kraljevske obitelji, koji s Dvorom nemaju gotovo nikakvu komunikaciju', objašnjava princ i dodaje:

'Osobno sam mišljenja da je dobro i potrebno čuvati i poštovati obiteljski pravilnik u dijelu koji čuva tradiciju i kontinuitet obitelji. Međutim, kao prijestolonasljednik i sin mog oca, prijestolonasljednika Aleksandra, nemam uvid i nisam uključen u sve ono u čemu bih morao sudjelovati’.

 Aleksandar i Katarina Karađorđević u sukobu su s Filipom Karađorđevićom Izvor: Profimedia

Prema njegovim riječima, svađa između Aleksandra i Filipa Karađorđevića izazvala je i neke druge nepravde, na koje je sada upozorio princ Filip.

'Na web stranici palače nećete vidjeti aktivnosti prijestolonasljednika i njegove obitelji, iako ste svjedoci naše prilično dinamične društvene aktivnosti. Oni koji uređuju službenu stranicu kraljevske obitelji ne predstavljaju nas toj istoj javnosti. Ali ne samo na web stranici, nego i na društvenim mrežama kraljevskog dvora', kaže Filip.

 Dinastija Karađorđević stalno je u sukobu Izvor: MARINA LOPIČIĆ/KURIR

A nepravdama počinjenim prema njemu i njegovoj obitelji, smatra, nema kraja.

'Ovo je samo jedan segment i primjer kako stvari na razini kraljevske kuće ne funkcioniraju kako bi trebale, a u tome je i odgovor na pitanje zašto Karađorđevići nisu bili na proslavi brojnih jubileja važnih ne samo za državu, ali i za dinastiju', istaknuo je princ.

 Aleksandar i Katarina Karađorđević u sukobu su s Filipom Karađorđevićom Izvor: DAMIR DERVIŠAGIĆ/KURIR

Osvrnuo se i na osobni odnos s britanskom kraljevskom obitelji.

'Osobno, moji odnosi s britanskom kraljevskom obitelji su hladni. Moj otac ima mnogo bliži i intimniji odnos s njima budući da mu je pokojna kraljica Elizabeta bila kuma i da je išao u školu sa sadašnjim kraljem Charlesom III. No, svoje dobre odnose s Windsorima nije prenio na nas, svoje sinove. No, s druge strane, imam odlične odnose sa španjolskom kraljevskom kućom, s kojom je moja majka u bliskom srodstvu', rekao je princ Filip.

 Aleksandar i Katarina Karađorđević u sukobu su s Filipom Karađorđevićom Izvor: Profimedia

Podsjetimo, najstariji sin princa Aleksandra Karađorđevića, Petar Karađorđević, u travnju prošle godine u Španjolskoj je potpisao abdikaciju u korist mlađeg brata Filipa Karađorđevića. Petar smatra da titulu nasljednika treba nositi Karađorđević koji živi u Srbiji, a to je njegov mlađi brat Filip koji se prije nekoliko godina oženio slikaricom Danicom Marinković.

 Filip Karađorđević u braku je sa suprugom Danicom Izvor: DAMIR DERVIŠAGIĆ/KURIR

Vijest o abdikaciji vjerojatno bi bila velika da srpsko prijestolje uopće postoji. Naime, trenutačno najstariji član dinastije Karađorđević, Aleksandar, rođen je u Londonu 1945., nakon što su Karađorđevići protjerani s tla Jugoslavije.

Rođen je kao sin prognanog kralja Petra II. Karađorđevića, a da bi postao zakonski nasljednik, Velika Britanija je hotel u kojemu je rođen na jedan dan proglasila tlom Kraljevine Jugoslavije. S obzirom na to da je monarhija službeno ukinuta tek 29. studenog 1945., Aleksandar se rodio kao princ prijestolonasljednik i zato misli da ima pravo na prijestolje.

 Petar II. Karađorđević bio je prognani kralj Izvor: Profimedia

Na tlu bivše Jugoslavije nije bio sve do 1991. godine, ne govori srpski jezik, ali nakon raspada zemlje jako je želio da Srbija ponovno postane monarhija i da sjedne na prijestolje. Iako nakon abdikacije Petra II. po međunarodnom pravu Karađorđevići više nemaju pravo na prijestolje, oni praktički glume kraljevsku obitelj Srbije.