Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NAJVEĆA MOĆNICA ARAPSKOG SVIJETA: Muž voli samo nju, rodila je 7 djece, no njene fotografije iz prošlosti ne postoje

Autor Ena Domić Čaldarević

Moza bint Nasser je najbogatija žena arapskog svijeta, a uz to i prava ljepotica. Njezin život je nevjerojatna priča okupana glamurom i luksuzom.

 Moza bin Nasser je katarska moćnica Izvor: Profimedia

Kada razmišljamo o arapskom svijetu i ženama u njemu, prečesto prvo pomislimo na represiju i manjak ljudskih prava, no postoje i svjetli primjeri iz toga svijeta koji su dokaz kako feminizam postoji i tamo – i to okupan luksuzom i glamurom koji nam je teško i zamisliti.

Naime, mnoge žene šeika, vladara nafte i velikih moćnika arapskih zemalja prave su intelektualke, modne ikone, a često i poduzetnice koje svojim primjerom pokazuju kako se može poštovati Islam, a istovremeno biti i napredna žena Zapadnog svijeta.

 Moza bint Nasser je žena bivšeg katarskog emira Izvor: Profimedia

Jedna od takvih je i Moza bint Nasser, po mnogima jedna od najbogatijih i najutjecajnijih žena arapskih zemalja.

Legendarnu Mozu bint Nasser zovu i katarskom Jackie Kennedy, a Vogue ju je uvrstio među pet najbolje odjevenih žena na svijetu, a iako je jedna od tri supruge svog supruga, bivšeg katarskog emira Hamada bin Khalifa Al Thani, Moza je jedina koju je oženio zbog ljubavi. Rodila mu je sedmero djece, a danas uživa ugled i u svojoj zemlji i u svijetu, a ima doktorata i diploma jednako koliko i potomaka – čak 7.

Za razliku od ostalih žena muslimanske vjeroispovijesti, ona ne nosi ni burku ni hidžab, a zbog njezinog su je nepogrešivog modnog izričaja prestižni časopisi poput Voguea i Vanity Faira uvrstili među najbolje odjevene žene svijeta i to nekoliko puta. Ova orijentalna ljepotica i u sedmom desetljeću života plijeni ljepotom i elegancijom, a znana je i kao vrsna diplomatkinja koja tečno priča nekoliko jezika te tako često svog supruga prati na međunarodnim putovanjima.

 Moza bint Nasser je žena bivšeg katarskog emira Izvor: Profimedia

Inače, Moza se za emira udala 1977. godine kada je još bila 18-godišnja studentica Sveučilišta u Kataru na kojem je diplomirala sociologiju devet godina kasnije. Što se tiče njezinog imidža, postala je znana kao žena koja uživa, ali i cijeni luksuz. Ima nepogrešiv modni ukus, a poznato da su joj francuske modne kuće Dior, Givenchy i Chanel omiljene pa ju se tako nerijetko može vidjeti u komadima koji koštaju i više od 30.000 dolara, dok oni koji su dizajnirani posebno za nju dostižu cijenu i od 100.000 dolara.

 Moza bint Nasser je žena bivšeg katarskog emira Izvor: Profimedia

No, unatoč međunarodnom ugledu, Moza je više puta rekla kako je njezina najvažnija uloga ona majke i supruge. Ima petoricu sinova i dvije kćeri, a u slobodno vrijeme proučava javne politike u raznim islamskim zemljama te pokušava pomoći pronaći najbolje modele funkcioniranja društva koje spaja islamske vrijednosti i zapadnjački kapitalizam i sklonost inovacijama.

 Tamim bin Hamad al-Thani i Lionel Messi u Katru Izvor: Profimedia

Inače, Moza je i majka sina Tamima, nasljednika katarskog vladara za kojeg je udana. Navodno na svog sina ima veliki utjecaj pa je tako važna politička figura jer ga savjetuje na poziciji emira – zbog čega je nazivaju 'Kraljicom Majkom' te zemlje.

Osim što plijeni pozornost svojim incijativama i modnim odabirima, šeikova supruga izaziva zanimanje zbog svog mladolikog izgleda i mnogi se pitaju u čemu je tajna njezinog lica.

 Moza bint Nasser se operirala Izvor: Profimedia

Naime, koža joj zategnuta, nema bora, a nagađa se da za to nije zaslužna pomna njega nego estetski zahvati. Strani mediji pišu da je potrošila dva milijuna dolara na 12 operacija da bi sačuvala svoju mladolikost. No nema više detalja o tome i sve je obavijeno misterijom. Ipak, stručnjaci kažu kako se po fotografijama može zaključiti da Moza često koristi botoks.

Zanimljiva činjenica je da njezine fotografije iz mladosti ne postoje pa kirurzi ne mogu komentirati stanje njezinog lica prije i poslije zahvata. Šuškalo se da se Moza sama pobrinula za to kako javnost ne bi vidjela koliko se promijenila, a često se mogu čuti komentari da izgleda mlađe i od svoje kćeri.

Povezane Vijesti