Jedna od najbogatijih Hrvatica, Zdenka Infeld, svoju je inspirativnu životnu priču podijelila s Tončicom Čeljuskom u emisiji ‘U svom filmu’. Kad čujete što je sve prošla kroz život, shvatit ćete da se za svoj status mukotrpno potrudila.

Danas 64-godišnjakinja ima pravo carstvo zahvaljujući uspješnim tvornicama u Austriji i Danskoj. Za nju trenutačno radi 228 djelatnika, a firma u njezinom vlasništvu je jedan od najvećih proizvođača žica za gudačka i trzajuća glazbala na svijetu.

Zdenka Infeld jedna je od najbogatijih Hrvatica
Instagram 

Rodila se 14. travnja 1958. godine u Zagrebu, osnovnu školu je završila u Adamovcu, a srednju Trgovačku u Zagrebu. Krajem sedamdesetih počinje raditi u zagrebačkoj tvrtki na kontroli rada.

U 22. godini je ostala udovica s dvoje djece

Prvi muž joj je bio Moris Palislamović iz Banja Luke, a s njim je dobila dvoje djece, sina i kćer. Nakon samo četiri godine braka, Moris je poginuo u prometnoj nesreći, a Zdenka se šest mjeseci oporavljala od ozljeda. I tako je, sa samo 22 godine, ostala udovica s dvoje male djece.

Austrijski tenor Infeld postao je njezina nova ljubav

Uskoro je upoznala Petera Infelda koji je pjevao kao operni tenor, svirao je klavir, violinu i saksofon, obožavao je opere i klasičnu glazbu, bio je na svim važnim koncertima u drugoj polovici 20. stoljeća. 

Slavni ruski čelist i dirigent Rostropovič bio mu je kućni prijatelj, bio je u društvu s Elvisom Presleyjem i s Beatlesima, skupio je najveću kolekciju autogram-karata poznatih glazbenika u Europi.

Peter je s majkom Margaret stvorio jednu od najvećih kolekcija slika u Austriji i jednu od najznačajnijih u Europi s oko 14 tisuća slika.

Još jedna tragedija - umro joj je i drugi muž

Peter i Zdenka vjenčali su se kada je njemu bilo 63 godine. Zdenka je nakon udaje upisala studij menadžmenta i počela raditi u suprugovoj tvrtki Thomastik Infeld. Tada je Peter izgubio sve što je imao zbog velike prevare od strane ljudi koje je postavio za voditelje Zaklade Infeld.

Zdenka Infeld jedna je od najbogatijih Hrvatica
IGOR KRALJ/PIXSELL 

Zdenka Infeld na austrijskom sudu 2005. tužila je odgovorne u Zakladi Infeld, a proces je dobila 2013. godine, kada je dobila je i austrijsko državljanstvo. U braku su uživali samo pet godina jer je on preminuo od bolesti 15. travnja 2009. godine.

Zdenka je nastavila suprugovu ostavštinu

Od 2007. godine pa do danas, pod vodstvom Zdenke Infeld, tvrtka Thomastik Infeld udvostručila je rezultate, a 2016. Infeld je preuzela i konkurentsku dansku tvrtku Jargar Strings. Vlasnica je jedne od najvećih kolekcija umjetnina u Europi.

Trenutačno živi u velikom penthouseu u centru Beča, a vikende provodi u elitnom posjedu u austrijskom selu Haltburn, nekoć ladanjskom imanju ugarskih veleposjednika, obitelji Esterhazy.

Zdenka posjeduje i stan u Gajevoj te povremeno navraća u Hrvatsku. Ljeti se odmara na Krku. U Beču i radi, u svojoj tvrtki zapošljava 200, a u Kopenhagenu 28 ljudi.

Zdenka Infeld jedna je od najbogatijih Hrvatica
YouTube/screenshot 

Najprepoznatljiviji brend im je žica za violinu i violu Dominant koja je svjetski lider po prodaji. Na njihovim žicama sviraju najveća svjetska imena i 70 posto najvećih svjetskih orkestara, poput njujorške i bečke filharmonije.