Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

TRAGEDIJE POZNATIH MILIJARDERA: On je izgubio troje djece u jednom danu, a njega nikad nisu pronašli

Autor Mislav Bosančić

Ovim milijarderima novac nije olakšao život, nego su se suočili s teškim tragedijama.

  Izvor: Profimedia

Izreka 'novac ne može kupiti sreću' ne postoji bez razloga. Koliko je bogatstvo ponekad bezvrijedno, pokazale su tragedije ovih milijardera u kojima su stradali njihovi bližnji ili oni sami.

Barry i Honey Sherman

Barry Sherman osnovao je farmaceutsku korporaciju Apotex, a njegovo bogatstvo u vrijeme njegove smrti bilo je procijenjeno na 3.2 milijardi dolara prema Forbesu. Biznismen i filantrop te njegova supruga Honey pronađeni su mrtvi u prosincu 2017. u svojoj vili vrijednoj sedam milijuna dolara u četvrti Forest Hill u Torontu.

 Barry i Honey Sherman pronađeni su mrtvi 2017. Izvor: Polaris / Profimedia

Policija je prvo pretpostavljala da je riječ o ubojstvu i samoubojstvu, no kasnije su shvatili da su bili mete napada. Da su supružnici ubijeni, potvrdila je i obdukcija, a mijenjao se i datum njihove smrti, s 15. na 13. prosinac 2017. godine.

 Barry Sherman je tragično preminuo 2017. Izvor: Profimedia

Par je bio u braku od 1971. i dobili su sina Jonathana te kćeri Lauren, Alexandru i Kaelen koji su nudili deset milijuna dolara nagrade svakome tko ima bilo kakvu informaciju o ubojstvu. Ipak, nikad nije otkriven ubojica, a zadnja teorija detektiva je bila da je krivac netko od Barryjevih poslovnik suradnika jer mnogi od njih imaju kazneni dosje.

Jean Paul Getty

Naftni magnat Jean Paul Getty nekad je nosio titulu najbogatijeg Amerikanca, a iza njega je ostalo bogatstvo od 7.5 milijardi dolara koje je pripalo uglavnom njegovom sinu Gordonu.

Već je dobro poznata priča o otmici njegova unuka J. Paula III. o kojoj je snimljen i film 'Sav novac svijeta'. Oteli su ga talijanski gangsteri, a Jean nije htio platiti otkupninu zbog čega su njegovom unuku odrezali uho i poslali ga obitelji kao upozorenje.

Nakon toga su dobili 3.4 milijuna dolara i J. Paul III. se vratio kući, no doživio je tragičan kraj. Počeo se drogirati, posljedica čega je bio moždani udar koji mu je uzrokovao paralizu i gotovo je bio slijep do kraja života. Preminuo je 2011. nakon što je tri desetljeća proveo u invalidskim kolicima.

 Jean Paul Getty imao je pet propalih brakova Izvor: Profimedia

Inače, Jean Paul Getty, koji je preminuo 1976. u 84. godini, imao je iza sebe pet propalih brakova i u njima je dobio pet sinova. Njegov najstariji sin George Franklin Getty II. bio je nesretan jer su međusobno rijetko komunicirali i to samo preko pisama.

Usto, Jean je imao loše mišljenje o njegovom radu iako je George bio uspješan poduzetnik. To ga je uništilo i počeo je piti, a zatim i uzimati tablete te drogu. Zbog toga se ubo vilicom za roštilj i preminuo je u privatnoj bolnici koja je bila dosta udaljena od njegova doma jer se njegova obitelj bojala skandala.

Leonard Shoen

Pokojni poduzetnik Leonard Shoen stekao je bogatstvo kada je osnovao U-Haul, tvrtku za iznajmljivanje opreme za selidbe i skladišta. Njegova prva supruga Anna Mary preminula je u dobi od 34 godine, a on je njihovu djecu poslao u internat i kasnije se oženio još četiri puta.

Njegova obitelj s vremenom se više udaljila i svađala te su ga istjerali iz kompanije. Doživjeli su nezamislivu tragediju kada je u kolovozu 1990. 44-godišnja Eva Shoen, supruga Leonardovog najstarijeg sina Sama brutalno ubijena u njihovom domu u Tellurideu.

Obojica su bili uvjereni da je Sam bio prava meta i da su njegovo ubojstvo naručila braća Joe i Mark jer su željeli kontrolu nad biznisom. Za ubojstvo je osuđen serijski silovatelj koji je priznao, ali to ih nije razuvjerilo.

Joe i Mark porekli su bilo kakvu povezanost sa zločinom. Joe vodi U-Haul i ima bogatstvo vrijedno 3.9 milijardi dolara i otkrio je da razgovara sa samo dvoje od njegovih 11 braće i sestara. Njegov brat Mark ima 4.6 milijardi dolara. Samovo bogatstvo je procijenjeno na 3.6 milijardi dolara.

Woody Johnson

Woody Johnson ima bogatstvo od 5.66 milijardi dolara te je vlasnik kluba američkog nogometa New York Jets i praunuk je osnivača Johnson & Johnson, tvrtke koja je jedan od najvećih proizvođača lijekova, medicinskih uređaja i kozmetičkih proizvoda.

 Woody Johnson ostao je bez kćeri Casey Izvor: Profimedia

S prvom suprugom, glumicom Sale Johnson, dobio je tri kćeri, a najstarija Casey je tragično preminula 2010. u 31. godini. Izvana je njezin život izgledao savršeno i družila se s bogatim nasljednicama Nikki i Paris Hilton, vozila je luksuzne automobile, išla u najbolje privatne škole i nosila odjeću poznatih brendova.

 Casey Johnson preminula je 2010. Izvor: Profimedia

No Casey je patila jer ju je majka Sale ignorirala i već je kao tinejdžerica počela uzimati droge i miješala ih s alkoholom. Nije mogla pronaći ni pravu ljubav među muškarcima i ženama te je s njima imala burne svađe. Bivša djevojka joj je zapalila kosu dok su bile u noćnom klubu. Caesey je preminula u neurednom bungalovu nakon što je imala komplikacije zbog dijabetesa.

Anders Holch Povlsen

Vlasnik ASOS-a i tvrtke Bestseller te dioničar Zalanda, Anders Holch Povlsen, najbogatiji je Danac i jedan od najmlađih milijardera koji su dospjeli na listu najbogatijih Sunday Timesa. Ima bogatstvo vrijedno 13.6 milijardi funti.

 Anders Holch Povlsen i Anne Storm Pedersen izgubili su troje djece Izvor: Profimedia

U travnju 2019. doživio je stravičnu tragediju. Troje Povlsenove djece ubijeno je u terorističkom napadu na Šri Lanki, u kojemu su stotine poginule. Njegove kćeri Alma (15) i Agnes (12) te sin Alfred (5) poginuli su u bombaškom napadu na čak tri crkve istovremeno, a kći Astrid je preživjela.

 Anders Holch Povlsen i Anne Storm Pedersen izgubili su troje djece Izvor: Profimedia

Godinu dana nakon tragedije koja ih je slomila, obitelj Povlsen ipak je dočekala lijepe vijesti. Danski milijarder i supruga Anne Storm Pedersen postali su početkom 2020. godine roditelji blizanki. I njegova je supruga poslovna žena, a zajedno su vlasnici poznatog brenda Jack&Jones. Upoznali su se dok je ona radila u njegovoj tvrtki Bestseller, točnije sjedila u upravnom odboru. Supružnici vode miran i povučen život.

Karl-Erivan Haub

Karl-Erivan Haub imao je bogatstvo vrijedno 6.4 milijardi dolara i bio je suvlasnik kompanije Tengelmann Group koja posjeduje KiK i OBI trgovine. Nekad je vodio tvrtku sa četiri godine mlađim bratom Christianom Haubom, no onda je nestao 7. travnja 2018. dok su bili na skijanju u švicarskim Alpama.

'Gubitak našeg brata je tragedija za našu obitelj. No ne ugrožava postojanje obiteljskog biznisa', rekao je Christian koji ima i starijeg brata, arhitekta Georga.

 Karl-Erivan Haub nestao je 2018. Izvor: Profimedia

Karl-Erivan je viđen na žičari ujutro oko 8:30 sati 7. travnja kod vrha Matterhorn blizu granice s Italijom, a policija je vjerovala da je otišao vježbati skijanje za skijašku utrku Patrouille des Glaciers. U svibnju 2021. sud ga je proglasio mrtvim, a obitelj se još 2018. pomirila s tužnom činjenicom.

Inače, mjesec dana prije Karlovog nestanka umro je njegov otac Erivan Karl Matthias Haub u 86. godini. On je osnovao Tengelmann Group i vodio je kompaniju do 2000. kada su je preuzeli Karl-Erivan i Christian.