Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

GODINAMA JE BILA ZATOČENA U SOBICI BEZ PROZORA: Oteta je sa samo 10, proživjela pakao, a ovako je pobjegla

Autor Mislav Bosančić

Životna priča Natashe Kampusch je poput horor filma.

 Natascha Kampusch oteta je sa samo 10 godina Izvor: Profimedia

'Ja sam Natascha Kampusch', rekla je zadihana mlada djevojka 71-godišnjoj umirovljenici u austrijskom gradiću i tako je započela priča o jednom od najnevjerojatnijih sretnih krajeva jedne jako teške priče. Natascha Kampusch imala je samo 10 godina kad je oteta iz obiteljskog doma, a idućih više od osam godina provela je zatvorena u podrumskoj sobici u kojoj ju je držao njezin otmičar Wolfgang Priklopil.

 Natascha Kampusch oteta je sa samo 10 godina Izvor: Profimedia

Njezin nestanak izazvao je ogromnu policijsku potragu, a zanimljivo je da je prilikom potrage policija pretražila i kombi njenog otmičara koji je također bio ispitan. Policiji je rekao da je bio sam kod kuće u vrijeme otmice i da je u kombiju prevozio gumu s gradilišta.

 Natascha Kampusch oteta je sa samo 10 godina Izvor: Profimedia

Slučaj je privukao i golemu medijsku pažnju te su postojale brojne teorije o njezinom nestanku u kojima su se spominjale strahote poput dječje pornografije ili trgovaca organima, a optuživali su i njenu obitelj. Malena Natascha je u trenutku otmice sa sobom imala putovnicu, jer se njezina obitelj nekoliko dana ranije vratila s putovanja u Mađarsku, što će se kasnije pokazati važnom slučajnošću.

 Natascha Kampusch oteta je sa samo 10 godina Izvor: YouTube/screenshot

Djevojčicu je otmičar držao u podrumskoj sobici veličine samo pet kvadratnih metara, bez prozora i sa zvučnom izolacijom, a prvih šest mjeseci svog zatočeništva Natasha nije smjela izaći iz nje. Kasnije ju je puštao u ostatak kuće, ali navečer i vrijeme kad je on bio na poslu i dalje je morala biti u svojoj tamnici.

 Natascha Kampusch oteta je sa samo 10 godina Izvor: Profimedia

Kad je napunila 18 godina, Priklopil joj je dopuštao da izađe u vrt, no i tad joj je prijetio te nije smjela ispustiti ni zvuk. Bilo joj je dozvoljeno slušati samo strane radio postaje i gledati unaprijed snimljene programe na televiziji pa nije ni znala da je u tijeku potraga za njom. Otmičar ju je tjerao da kuha za njega i radi kućne poslove. Izgladnjivao ju je, tukao i seksualno zlostavljao.

 Natascha Kampusch oteta je sa samo 10 godina Izvor: Profimedia

Iako slaba od izgladnjivanja i u strahu od otmičara, Natasha, koja je 17. veljače napunila 35 godina, uspjela je iskoristiti trenutak nepažnje svog otmičara te je, dok je usisavala njegov automobil u dvorištu, a on za to vrijeme ušao u kuću da se javi na mobitel, ostavila uključen usisavač, preskočila ogradu i pobjegla. Usput je molila prolaznike da pozovu policiju, ali kako na nju nitko nije obraćao pažnju, pokucala je na jedna vrata, a kad joj je starija gospođa otvorila, izgovorila je: 'Ja sam Natascha Kampusch'. 71-godišnja Inge odmah je pozvala policiju koja se brzo pojavila i djevojku odvela u postaju.

 Natascha Kampusch oteta je sa samo 10 godina Izvor: Profimedia

Natascha Kampusch identificirana je po ožiljku, ali i putovnici koju je u vrijeme otmice imala kod sebe i koja je pronađena u sobici u kojoj je bila zatočena dulje od osam godina, a DNK testovi potvrdili su njezin identitet. U trenutku bijega 18-godišnja Natascha imala je samo 48 kilograma, odnosno samo tri kilograma više od svoje težine u vrijeme nestanka kad joj je bilo 10 godina. Wolfgang Priklopil je počinio samoubojstvo na dan njezinog bijega. Natascha je navodno plakala kad je saznala da je mrtav, a u jednom od kasnijih intervjua rekla je da joj ga je bilo žao.

 Natascha Kampusch oteta je sa samo 10 godina Izvor: Profimedia

O svojoj je otmici napisala knjigu pod nazivom '3096 dana' koja je objavljena u rujnu 2010. koja je tri godine kasnije adaptirana u istoimeni film. Svoju drugu knjigu objavila je u kolovozu 2016. i nazvala je '10 godina slobode'. Natascha danas živi normalnim životom u rodnoj Austriji, a aktivna je i na Instagramu gdje ima više od 40 tisuća pratitelja.

Povezane Vijesti