Jedan od najpoznatijih umirovljenika i političara u Hrvatskoj, Josip Manolić, danas slavi 103. rođendan. Bio je visokopozicionirani pripadnik Udbe u Jugoslaviji, a početkom 90-ih predsjednik Vlade Republike Hrvatske te jedan od najbližih suradnika prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

Josip Manolić slavi 103. rođendan
Boris Scitar/PIXSELL 

Za Manolića slobodno možemo reći da prkosi godinama. Unatoč svojoj dobi on je 2021., uz teže simptome, prebolio koronavirus, a tri je tjedna bio na kućnom liječenju. Kako su mediji tada naveli, imao je početak upale pluća i desetak dana nije mogao ustati iz kreveta. Nakon neizvjesnog perioda Manoliću se vratio apetiti, a liječnici su ga savjetovali da se ne cijepi zbog svoje životne dobi.

'Uspio sam se oporaviti, jedva čekam da idemo na kavu', rekao je tad za Večernji list.

Isto tako, pandemija je 2020. odgodila proslavu njegovog okruglog 100. rođendana.

'Datum mog rođendana ostaje isti, njega ne mogu promijeniti, u nedjelju ću imati 100 godina. Ali proslavu, nažalost, moram odgoditi za neko bolje vrijeme. Poslao sam prijateljima pozivnice, ali zasad od toga nema ništa i svima ću im naknadno javiti novi termin', objasnio je.

Josip Manolić slavi 103. rođendan
GORAN STANZL/PIXSELL 

Podsjetimo, Josip Manolić rođen je 22. ožujka 1920. u mjestu Kalinovac kod Đurđevca. Radio je kao šegrt u cehu kožara u Bjelovaru. Bio je i potpredsjednik Udruženja radničkih sindikata u kožarskoj podružnici. Početkom 1941. bavio se ilegalnim radom u Novoj Gradiški, a zbog umnožavanja letaka KPJ ustaške vlasti su ga uhitile u svibnju 1941. Prvotno su bili u zatvoru u Novoj Gradiški, a nakon toga su prebačeni u Slavonsku Požegu. Nakon oslobođenja otišao je u Zagreb gdje je agitirao za partizanski pokret.

Josip Manolić imao je dvije supruge
Robert Anić/PIXSELL 

U ožujku 1944. postao je član Okružnog komiteta Partije za Bjelovarski okrug, a potom i organizacijski sekretar. Kako prenosi Večernji list u tadašnjoj Udbi bio je zadužen za zatvore u kojima su bili politički zatvorenici, a svoje dužnosti obnašao je sve do 1963. godine. Nakon sloma Hrvatskog proljeća 1972. smijenjen je sa svih dužnosti i umirovljen. Godine 1989. postaje jedan od osnivača HDZ-a i najbliskiji suradnik Franje Tuđmana.

Josip Manolić imao je dvije supruge
MATIJA HABLJAK/PIXSELL 

Kada je riječ o njegovom ljubavnom životu, njegova prva supruga Marija Eker Manolić poginula je 2003. u požaru u vlastitom stanu u Nazorovoj ulici u Zagrebu. Ustanovljeno je da je požar uzrokovao žar njezine cigarete koji je pao na plahtu i zapalio se. Druga supruga, 37 godina mlađa Mirjana Ribarić, preminula je 2020. od posljedica maligne bolesti, piše Večernji.

'Bili smo zajedno na moru. Nije se dobro osjećala, ali mislila je da ima upalu pluća. No, liječnici su sad rekli da je to bio rak pluća. Umrla je u Vinogradskoj. Teško mi je, možete si misliti kako se osjećam... Mučila se, jako se mučila i teško disala', rekao je za Večernji list.

Josip Manolić imao je dvije supruge
Robert Anić/PIXSELL 

Manolić se s 36 godina mlađom Mirjanom vjenčao 30. travnja 2016. i tad je imao 96 godina.

Ta naša ljubav nije od jučer. Iza nas je višegodišnji zajednički život. Odlučili smo ga okruniti brakom jer više nije bilo smisla živjeti u izvanbračnoj zajednici. Pa mi smo ozbiljni ljudi u ozbiljnim godinama’, rekao je tad za 24sata Manolić koji ima tri kćeri - Zrinku, Darku i Jasnu.