Europsko tužiteljstvo (EPPO) nedavno je podiglo optužnicu protiv bivše ministrice EU fondova i regionalnog razvoja u vladi Andreja Plenkovića, Gabrijele Žalac, zbog sumnje da je oštetila državni proračun i proračun EU kupnjom softvera po mnogo većoj cijeni od realne.

EPPO je nastavio postupak protiv Žalac unatoč tome što je USKOK zaključio da u 'aferi softver' nije bilo ničeg spornog.

Među dokazima su se ponovo našle i poruke koje je Gabrijela Žalac razmjenjivala s Josipom Rimac, nekadašnjom HDZ-ovom državnom tajnicom s kojom je bila vrlo bliska i koja je prva 'pala', ali dobila 'samo' USKOK-ovu optužnicu.

Gabrijela Žalac je uhićena
Dalibor Urukalović/PIXSELL 

Istražitelji su tako u mobitelu Josipe Rimac pronašli WhatsApp grupu u kojoj su se dopisivale o softveru u noći s 13. na 14. studenog 2017. godine, a Jutarnji list u petak je objavio poruke.

'Srećiceeee.. Samo hrabro. Vidim da su i ovi u javnoj nabavi išli kontra...ako ti tamo nešto treba samo me zovi. Za tebe sve...pusaaa', piše Rimac Žalac, koja joj odgovara: 'Ali gle, ovo će biti po mom, što prije'.

'Srećo što god treba tu sam!!! ... Pokazat ćemo im...', piše joj u nastavku Rimac te dobiva odgovor: 'Koji su to smradexi! Treba im pokazati sa smiješkom na licu. A praviti se glupave.'

'Da, da.. sve je to Josipa prošla, a i još prolazim', piše joj Rimac.

Josipa Rimac
GORAN STANZL/PIXSELL 

'Tako ti je Lovro mene dočekao... bacio me u zadnji ured na dnu hodnika izvan kabineta, ali nakon mjesec dana, kad je shvatio da mu mogu odraditi više nego svi savjetnici i kabinet.. sad kao on bi da biram ured.. ja kažem meni tamo super.. Ej.. znanje mi ne može uzeti niti jedan, a ni mrežu poznanstava', pojašnjava Rimac u grupi, a riječ je o Ministarstvu uprave kod tadašnjeg ministra Lovre Kuščevića.

'Svi su gadovi... E upravo to', piše joj Žalac u nastavku, a zatim dame dogovaraju večeru da 'sve poslože pa će oni vidjeti'.

'Volim što izgledam glupa njima. Naprosto obožavam... Obavezno se vidimo', poručuje u nastavku Žalac kolegici i prijateljici te zaključuje: 'Treba njima niz dlaku gladiti... I raditi kurvanjski posao. Neka misle da su moćni. I lagano se svetiti svima.. Za sva sranja.. Dugogodišnja.'