Bivši general i bivši predsjednik vojnog odbora NATO-a, Petr Pavel, početkom godine postao je predsjednik Češke Republike. Mnogima je zanimljiv podatak da je ovaj 61-godišnjak 1993. sudjelovao u operaciji spašavanja francuskih vojnika tijekom rata u Hrvatskoj. Za to je odlikovan Ordenom francuske Legije časti i Češkom medaljom heroja, piše Index.

Petr Pavel je novi češki predsjednik
Profimedia 

U jednom intervjuu koji je dao prije tri godine detaljno je opisao spašavanje 55 francuskih vojnika. Tada je ispričao kako je mu je u jednom trenutku srpski zapovjednik uperio pušku u vrat. Njegov tadašnji zamjenik Aleš Opata bio je u blizini.

'Bio sam impresioniran kad mi je Aleš Opata, u trenutku kad srpski zapovjednik nije gledao, prišapnuo: 'Zapovjedniče, ubit ću ga, zar ne?' Samo sam mu rekao: 'Aleš, nemoj napraviti ništa', rekao je.

Kaže kako je ta operacija 1993. u Hrvatskoj bila najstresniji trenutak koji je doživio u vojnoj karijeri.

'Mislim da je to bio trenutak u kojem sam došao najbliže tome da izgubim život', otkrio je.

Petr Pavel je češki predsjednik
Profimedia 

Rekao je da se operacija odvijala krajem 1992. i početkom 1993. godine.

'Hrvatska je gubila strpljenje sporim oslobađanjem teritorija u sektoru u kojem se nalazio naš bataljun. Srbi su to zvali Srpskom Krajinom. Radi se o području oko Plitvičkih jezera, od Knina na jugu do Karlovca na sjeveru. Kasnije su pokrenuli operaciju Oluja, čiji cilj je bio brzo uspostavljanje kontrole i protjerivanje Srba iz tog područja. U isto vrijeme, radilo se o području na kojem su Srbi živjeli stoljećima. Dio Srba je imao osjećaj da imaju pravo na taj teritorij. Mnogi Srbi su tijekom povijesti tamo prolijevali svoju krv', ispričao je Pavel u intervjuu.

Petr Pavel je češki predsjednik
Profimedia 

Ovaj markantni predsjednik je strastveni motociklist i vlasnik je Jawa 350, jednog od čehoslovačkih kultnih motocikala. Također je ljubitelj putovanja, čitanja i trekinga, pišu strani mediji.

Što se tiče njegovog ljubavnog života, on i supruga Eva Pavlova (58) u braku su od 2004. i nemaju zajedničke djece. Pavel iz prvog braka ima sinove Jana i Petra, dok Eva iz prvog braka ima kćer koja se također zove Eva.

Petr Pavel i Eva Pavlova u braku su od 2004.
Profimedia 

Pavelovi sinovi podržavaju oca u njegovoj političkoj karijeri i od početka su vjerovali da će on postati predsjednik. Mlađi sin Jan čak je i skupljao potpise za svog oca.


Prva dama Eva Pavlova završila je vojnu školu u Bratislavi i postala je potpukovnica češke vojske. Baš kao i njezin suprug, zaljubljenica je u motociklizam.

Petr Pavel i Eva Pavlova u braku su od 2004.
Profimedia 

'Već sam s petnaest godina dobila vozačku dozvolu za mali motocikl. S mužem sam na motociklu obišla svijet', ispričala je u intervjuu za eXtra.cz.