Ruski predsjednik Vladimir Putin (71) oduvijek je skrivao svoj privatni život od očiju javnosti pa mnogi ne znaju tko su njegove kćeri niti kako izgledaju. No BBC je 2022. složio njihov portret na temelju dokumenata, medijskih izvješća i povremenih javnih priznanja. Putin ih je dobio u braku s bivšom suprugom Lyudmilom, a one su Maria Vorontsova i Katerina Tikhonova.

Vladimir Putin je ruski predsjednik
Mikhail Metzel/Kremlin Pool / Zuma Press / Profimedia 

Tko je Putinova starija kći?

Starija kći Maria Vorontsova rođena je 1985. i ima 38 godina. Studirala je biologiju na Sveučilištu u Sankt Peterburgu te medicinu na Moskovskom državnom sveučilištu. Vorontsova je akademik, specijalistica endokrinologije.

Maria Vorontsova je starija kći Vladimira Putina
Not supplied / WillWest News / Profimedia 

Koautorica je knjige o zastoju u rastu djece, a njezino je ime na popisu znanstvenika Centra za istraživanje endokrinologije u Moskvi. Također, ona je i poduzetnica. Ruski BBC pronašao je podatke da je suvlasnica tvrtke koja planira izgraditi veliki medicinski centar.

Maria Vorontsova je starija kći Vladimira Putina
east2west news / WillWest News / Profimedia 

Što se tiče njezinog privatnog života, udala se za nizozemskog poduzetnika Jorrita Joosta Faassena koji je nekoć radio u ruskom energetskom divu Gazpromu, no navodno su se razveli. Ljudi koji su imali s njom kontakte od početka invazije na Ukrajinu rekli su da ona podržava svog oca te uz veliku dozu sumnje prati izvještavanje najpoznatijih svjetskih medija o ratu.

Maria Vorontsova je starija kći Vladimira Putina
Ekaterina Chesnokova / Sputnik / Profimedia 

No navodno nijedna od kćeri ne provodi mnogo vremena s Putinom. Jedna od njih podarila mu je unuke, no ne zna se koja niti koliko ih je. Ruski predsjednik spomenuo ih je u medijima 2017. godine.

Što se tiče mojih unuka, jedan je već u vrtiću. Molim vas da shvatite, ne želim da odrastaju kao neki prinčevi iz kraljevske obitelji. Želim da odrastu kao normalni ljudi’, rekao je tad Putin.