Svi znamo životnu priču nedavno pokojne kraljice Elizabete II., no malo tko se detaljno pozabavio privatnim životom njezinog oca, kralja Georgea VI kojeg je ona 1952. naslijedila na tronu. Javnosti je posebno zanimljiva njegova jedina poznata ljubavna afera.

Naime, kralj George VI oduvijek je znan kao uzoran, miran i tradicionalan kralj koji je besprijekorno izvršavao svoju dužnost, živio obiteljskim životom i bio požrtvovni otac svojih dviju kćerkica, princeze Elizabete i Margaret.

Kralj George VI bio je otac kraljice Elizabete II
Profimedia 

No, čak je i ovaj uzoran kralj proživio mladost te iskusio razdoblje pobune u svom životu. Tako se zna da je kao mladić bio strastveno zaljubljen, a njegovu je nježniju stranu otkrilo 100 godina staro pismo koje je napisao svom bratu Edwardu, kasnije abdiciranom kralju koji se trona odrekao zbog ljubavi.

Naime, u pismu se George hvali svom starijem bratu kako je putovao svojoj ljubavnici, udanoj aristokratkinji Sheili Loughborough te kako su proveli nekoliko strastvenih sati na imanju Lankhills house. Sheila je bila u braku s čovjekom velikog utjecaja, znanom pod imenom Loughie, ali je bila od njega znatno mlađa te je bila zaljubljena u mladog princa.

Kralj George VI bio je otac kraljice Elizabete II
Profimedia 

Nakon ručka sam uspio maknuti Loughiea od Sheile i mog brata. Rekli su da su umorni, mi smo otišli igrati golf, a oni su se povukli u osamu’, napisao je kasnije u svom dnevniku propali kralj Edward koji je očito podržavao aferu svog mlađeg brata.

U svom je pismu George opisao bratu kako je odlično iskoristio vrijeme dok je on igrao golf sa Sheilinim mužem. Iz načina na koji su anegdote opisane je jasno i da su braća bila jako povezana u to doba te su bili prijatelji, što se kasnije promijenilo. Sukobljavali su se do kraja Georgeova života zbog viđenja dužnosti prema Velikoj Britaniji i Kruni.

Kralj George VI bio je otac kraljice Elizabete II
Profimedia 

Inače, fatalna udana Sheila vjenčala se 1915. u Egiptu, a onda se par preselio u London te je ljepotica postala trendseterica svog doba. Istovremeno, njezin je suprug bio kockar te je imao druge ljubavnice, a ona se s vremenom zagledala u zgodnog mladog princa. Budućeg kralja Georgea je upoznala 1918., a princ se u nju strastveno zaljubio te je čak bratu rekao da je ‘ona jedina osoba koja mu znači išta na svijetu’.

Aferu je prekinuo kralj George V, otac mladog princa koji je bio zgranut kada je saznao da mu se sin viđa s udanom ženom. U kasnijem pismu iz 1920. princ je rekao bratu Edwardu da ga je njihov otac natjerao da prekine tu vezu zbog sramote koju nanosi obitelji. Nakon toga se par susreo još samo jednom te su se navodno rastali u prijateljskom tonu, a Sheila se u konačnici od muža razvela 1926. godine.

Kralj George VI bio je otac kraljice Elizabete II
Profimedia 

Nakon prekida s njom, princ je uplovio u novu romansu s Lady Elizabeth Bowes-Lyon, no ona nije tekla posve glatko. Par se upoznao na kraju 1920., a princ se navodno u škotsku plemkinju zaljubio čim ju je vidio na jednom balu. Zaprosio ju je 1921., no ona je odbila njegovu ponudu, ali on nije odustao.

Zaprosio ju je još dva puta, a ona je napokon pristala 1923. i tako si osigurala budućnost kao Kraljica. Na kraju je Georgeu VI rodila dvije kćeri, od kojih je jedna bila buduća kraljica Elizabeta II, a druga problematična princeza Margaret.