Premijer Andrej Plenković (52) jutros je stigao na sisački Općinski sud gdje je svjedočio na suđenju Đuri Čehuliću (65) koji je uhićen 17. listopada 2020. u Kletištu kod Kutine i kojem je suđenje počelo krajem studenoga prošle godine. Čehulić, koji je kum Danijela Bezuka, rekao je kako ‘mašta’ o tome da ubije premijera, piše Jutarnji list.

Sve to događalo se pet dana nakon što je 12. listopada Danijel Bezuk (23) pucao na Markovu trgu i pritom teško ranio policajca Oskara Fiurija, pri pokušaju da ga spriječi da uđe u sjedište Vlade. Bezuk, koji je bio naoružan pištoljem i kalašnjikovim i koji je ispalio cijeli spremnik streljiva, pobjegao je i počinio samoubojstvo, a zbog tog događaja Markov trg je od listopada 2020. pod jakim policijskim osiguranjem i policijskim ogradama. Tužiteljstvo je taj čin okarakteriziralo kao terorizam.

Andrej Plenković na suđenju Đuri Čehuliću
MARKO PRPIC/PIXSELL 

Dok je čekao početak suđenja ispred sudnice, Plenković je rekao novinaru Jutarnjeg lista da ovo nije prvi slučaj u kojem se pojavljuje kao svjedok.

Ima više tih postupaka zbog prijetnji, ali ovo se ne može odšutjeti. Morao sam doći svjedočiti kako bi se ovaj postupak mogao privesti kraju’, poručio je.

A evo što je izjavio na početku svjedočenja.

Sjećam se ovog nemilog događaja ispred zgrade Vlade kad je Danijel Bezuk pucao na policijske službenike koji su osiguravali zgradu Vlade i sad sam mišljenja da se radilo o jednom terorističkom činu i nadležne službe poduzimale su sve radnje u vezi pronalaska počinitelja i motiva. Naravno da se krenulo u ispitivanje s kim je gospodin Bezuk bio povezan, uz sve policijske radnje, i televizijske ekipe bile su na terenu i razgovarale s ljudima’, ispričao je premijer te dodao:

Andrej Plenković na suđenju Đuri Čehuliću
MARKO PRPIC/PIXSELL 

‘Jedna kuća bila je Al Jazeera, druga Nova TV i to su relevantna saznanja vezano za ovu snimku koja se spominje u ovom postupku. S obje snimke bio sam upoznat neposredno nakon što su one nastale. Novinarka je tu snimku dala glasnogovorniku Vlade, koji me upoznao s tim i on je sve to proslijedio na postupanje policiji. S obzirom na to da je sadržaj snimke upućivao da bih ja mogao biti potencijalna žrtva ili meta, odmah sam saznao za taj sadržaj’.

Možete li se sjetiti sadržaja? Na koji način se ta osoba obratila?’, pitao ga je sudac Đukić.

Andrej Plenković je hrvatski premijer
GORAN STANZL/PIXSELL 

‘Gospodin Čehulić je na toj snimci, koja nikad nije objavljena jer nismo htjeli remetiti taj proces, a ta TV kuća to nije htjela dosad objaviti i to je bitno reći… Što se tiče same srži što je rečeno, gospodin Čehulić je rekao da mu je žao što je gospodin Bezuk išao to obaviti na Markov trg, jer da bi on to napravio bolje zajedno s jednim gospodinom, što ćete čuti na snimci. To je sukus cijele priče. On je očito bio nezadovoljan onime što radimo Vlada i ja, poanta je da je, nažalost, gospodin Bezuk počinio teško kazneno djelo pucajući na zgradu Vlade i ugrozio i institucije Republike Hrvatske i ljude koji rade u njima i teško ranio policajca Oskara Fiurija nakon čega je počinio samoubojstvo i da je to jedan događaj koji je teroristički akt pojedinca, što je, nažalost, posljedica ozračja u kojem je odrastao i stasavao. Žao mi je gospodina Bezuka i tragedije njegove obitelji. Ja sam i onda i sad bio svjestan prijetnje koje je izrekao optuženik… Žao mi je i Oskara Fiurija, hrvatskog policajca koji je teško ozlijeđen i još se uvijek oporavlja’, odgovorio je Plenković, piše Jutarnji list.

Recite mi bojite li se okrivljenika?’, upitan je premijer.

Ne, ne bojim ga se i on u meni nije izazvao strah, ali u tom trenutku to je doživljeno ozbiljnim u kontekstu svih okolnosti’, odgovorio je Plenković kojeg se tražilo da pogleda muškarca i odgovori djeluje li mu opasno.

Premijer ga je pogledao i rekao da o ovom potonjem ne može procjenjivati i dodao da ga može pogledati jer su se uostalom pozdravili na dolasku.