Giorgia Meloni je prva premijerka Italije, a vlada na čelu najdesnije orijentirane vlade od Drugog svjetskog rata, odnosno od vladavine Mussolinija.

Nakon što je njezina konzervativna koalicija trijumfirala na parlamentarnim izborima u rujnu prošle godine, svi su se pitali tko je zapravo žena koja je ujedinila blokove, podigla prašinu svojim konzervativnim stavovima, ali i izgledom 'moderne Barbie lutke'?

Giorgia Meloni je talijanska premijerka
Profimedia 

Ova 46-godišnja plavuša rođena je u 15. siječnja 1977., a odrasla je u radničkoj četvrti Garbatelli sama u obitelji samohrane majke, nakon što ju je otac ostavio kao djevojčicu. Politički je aktivna postala već s 15 godina, a prvi put je na visoku poziciju došla kada ju je 2008. tadašnji talijanski premijer Silvio Berlusconi imenovao Ministricom mladih pa je tako Meloni postala najmlađa talijanska ministrica u povijesti.

Giorgia Meloni je talijanska premijerka
Profimedia 

Čini se da joj obaranje rekorda polazi za rukom, jer je kasnije postala prva Talijanka na čelu vlade te zemlje. Ona je inače predsjednica talijanske nacionalističke stranke 'Braća Italije' od 2014., a poznata je po tome što zagovara tradicionalne, katoličke obiteljske vrijednosti.

Medije i javnost je više puta šokirala svojim pomalo zadrtim stavovima zbog kojih su je prozvali i modernom fašisticom. Naime, ona želi sačuvati talijanski zakon o pobačaju koji dopušta prekide trudnoće, ali dopušta doktorima da ih odbiju izvršavati. Dakle, želi pravo na izbor za sve – i za žene i za liječnike.

Giorgia Meloni je talijanska premijerka
Profimedia 

Zalaže se za svetu instituciju braka te želi vratiti Italiju na njezine 'početne postavke' – vrijednosti obitelji, katoličke crkve i vrijednog rada.

'Ja sam Giorgia, ja sam žena, ja sam majka, ja sam Talijanka, ja sam kršćanka', rekla je na skupu u Rimu 2019. godine.

Giorgia Meloni je talijanska premijerka
Profimedia 

Inače, Meloni je poznata i kao najzgodnija političarka Italije, a prije nego što je uplovila u političke vode bila je novinarka. Što se tiče njezinog privatnog života, u vezi je s četiri godine mlađim novinarom Andreom Giambrunom. Par je 2016. dobio kćer Ginevru.

Giorgia Meloni i Andrea Giambruno imaju kćer
Profimedia 

On je fantastičan otac, vrlo prisutan. U Milanu provede tjedan dana mjesečno, ali kad je ovdje, gotovo uvijek radi navečer, a preko dana je mnogo s Ginevrom. Izmjenjujemo se, pomažemo jedno drugome, nadopunjujemo se’, pohvalila je premijerka jednom prilikom svog partnera, pišu strani mediji.