Otkako je prije godinu dana krenula ruska invazija na Ukrajinu, ne može se ne primijetiti cijela četa Putinovih TV propagandista, no jedna je osoba privukla posebnu pozornost zapadnih medija, a riječ je o Olgi Skabejevoj.

Olga Skabejeva jedna je od najvećih Putinovih propagandista
Profimedia 

'Glavni propagandist', 'snaga za specijalne operacije ruske državne televizije', 'Putinova željezna lutka', 'Čudovište kojem ništa nije sveto', samo su neki od brojnih nadimaka koje je Olga zaradila u posljednje vrijeme, grmeći o borbama ruske vojske na ukrajinskom teritoriju, izmišljajući tvrdnje o zapadnim čelnicima i šireći neutemeljene teorije zavjere kako je ukrajinska vojska odgovorna za masakr stotina civila u Buchi.

Olga je samo jedan od mnogih glasova u ruskim državnim medijima koji redovito iskrivljuju činjenice i obmanjuju javnost o ratu u Ukrajini, a za njezinu retoriku vodeći stručnjaci vjeruju kako otkriva mnogo o onome što Rusija planira u budućnosti. Sarah Oates, profesorica i viša znanstvenica na Fakultetu za novinarstvo Philip Merrill Sveučilišta Maryland, vjeruje kako njezine izjave mogu pomoći u otkrivanju koliko će daleko Kremlj ići u inat zapadu ne bi li ostvario svoje ciljeve u Ukrajini.

Olga Skabejeva jedna je od najvećih Putinovih propagandista
Profimedia 

Ono što je privuklo posebnu pozornost bilo je Olgino referiranje na Treći svjetski rat, a što je, kako smatra Sarah, važno iz dva razloga. S jedne strane, pozivanje na Drugi svjetski rat kao na 'važnu referentnu točku za ruski nacionalizam' insinuira kako se Rusija smatra moralno superiornom te time opravdava sve svoje poteze, a s druge je strane pozivanje na Treći svjetski rat iznimno problematično s obzirom na to da je Putin zaprijetio nuklearnim oružjem, a nitko zapravo ne zna gdje prestaje njegova ambicija.

Olga je zajedno sa svojim suprugom Yevgenyjem Popovim godinama vodila politički talk show '60 minuta' na Rusiji-1, a iza nje je duga povijest u ruskim medijima koju je ispisala kao šovinistička, domoljubna, provladina, nekritička i skandalozna figura.

Olga Skabejeva jedna je od najvećih Putinovih propagandista
Profimedia 

Postala je jedna od najistaknutijih osoba ruske državne televizije nakon godina ponavljanja stavova koje je Kremlj podržavao o aktualnim događajima i modernim društvenim pitanjima, a poznata je po pretjerano dramatičnim i uljepšanim izjavama i postupcima. Jednom se prilikom čak i fizički obračunala s njemačkim novinarom koji je objavio vijest o ruskom dopinškom skandalu pod pokroviteljstvom države, zahtijevajući od njega da otkrije svoje izvore, a zatim ga optužujući da ju je napao.

Namjerno pretjerana i provokativna, u jednom posebno bizarnom izvještaju o homoseksualnim brakovima u Francuskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu, lagala je gledateljima rekavši kako 40 posto djece koju odgajaju istospolni parovi ima spolne bolesti.

Olga Skabejeva jedna je od najvećih Putinovih propagandista
Profimedia 

Lik i djelo Olge Skabejeve privukli su, među ostalim, i pozornost kritičara Kremlja - Alexeija Navalnyovog, čija je Zaklada za borbu protiv korupcije objavila istraživački dokumentarac u kojem se tvrdi kako Olga i njezin suprug posjeduju nekretnine u Moskvi vrijedne 4 milijuna dolara. Ove su tvrdnje kod kontroverznog para izazvale bijes, a njihov je komentar bio samo kako je 'sve laž, kako nisu toliko plaćeni i kako se to općenito nikoga ne tiče'.

The Insider je pak izvijestio kako i Olga i njezin suprug zarađuju godišnju plaću od 12,8 milijuna rubalja, što otprilike iznosi 160.000 dolara.

I dok jedni vjeruju svemu što kaže, mnogi Rusi, a osobito oni mlađi koji vijesti prate iz različitih izvora - ne vole je i ne vjeruju joj. Olga, koja je izgradila svoju karijeru tijekom posljednjih 15 godina pod Putinovim režimom, često se javno žali na razvrat i pretjeranost zapadnih nacija, dok istovremeno prikazuje Rusiju kao njihovog moralno superiornog, ali žalosno maltretiranog protivnika.

Olga Skabejeva jedna je od najvećih Putinovih propagandista
Profimedia 

'Postojeća ruska propaganda učinkovita je uglavnom zato što ohrabruje određene gledatelje, nudeći nalete nacionalizma s kojima se mogu poistovjetiti i iz kojeg mogu izvući osjećaj ponosa', vjeruje Sarah Oates dodajući kako će se te propagandne poruke u konačnici srušiti kada publika počne osjećati sumnje ili strah u pogledu svoje budućnosti ili kada brojni Rusi počnu doživljavati strašne ekonomske posljedice rata.

'Potpuno poricanje i u osnovi oslanjanje na antinacističku retoriku iz 40-ih neće dugoročno funkcionirati. Jednostavno neće! Rusi nisu idioti', zaključila je.