Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

ZOVU JE ČUDOVIŠTEM KOJEM NIŠTA NIJE SVETO: Tko je kontroverzna Ruskinja koja zarađuje milijune na lažima?

Autor Mislav Bosančić

Olga Skabejeva jedna je od najkontroverznijih osoba iz ruske javnosti, a s mužem je izgradila nevjerojatno bogatstvo.

 Olga Skabejeva jedna je od najvećih Putinovih propagandista Izvor: Profimedia

Otkako je prije godinu dana krenula ruska invazija na Ukrajinu, ne može se ne primijetiti cijela četa Putinovih TV propagandista, no jedna je osoba privukla posebnu pozornost zapadnih medija, a riječ je o Olgi Skabejevoj.

 Olga Skabejeva jedna je od najvećih Putinovih propagandista Izvor: Profimedia

'Glavni propagandist', 'snaga za specijalne operacije ruske državne televizije', 'Putinova željezna lutka', 'Čudovište kojem ništa nije sveto', samo su neki od brojnih nadimaka koje je Olga zaradila u posljednje vrijeme, grmeći o borbama ruske vojske na ukrajinskom teritoriju, izmišljajući tvrdnje o zapadnim čelnicima i šireći neutemeljene teorije zavjere kako je ukrajinska vojska odgovorna za masakr stotina civila u Buchi.

Olga je samo jedan od mnogih glasova u ruskim državnim medijima koji redovito iskrivljuju činjenice i obmanjuju javnost o ratu u Ukrajini, a za njezinu retoriku vodeći stručnjaci vjeruju kako otkriva mnogo o onome što Rusija planira u budućnosti. Sarah Oates, profesorica i viša znanstvenica na Fakultetu za novinarstvo Philip Merrill Sveučilišta Maryland, vjeruje kako njezine izjave mogu pomoći u otkrivanju koliko će daleko Kremlj ići u inat zapadu ne bi li ostvario svoje ciljeve u Ukrajini.

 Olga Skabejeva jedna je od najvećih Putinovih propagandista Izvor: Profimedia

Ono što je privuklo posebnu pozornost bilo je Olgino referiranje na Treći svjetski rat, a što je, kako smatra Sarah, važno iz dva razloga. S jedne strane, pozivanje na Drugi svjetski rat kao na 'važnu referentnu točku za ruski nacionalizam' insinuira kako se Rusija smatra moralno superiornom te time opravdava sve svoje poteze, a s druge je strane pozivanje na Treći svjetski rat iznimno problematično s obzirom na to da je Putin zaprijetio nuklearnim oružjem, a nitko zapravo ne zna gdje prestaje njegova ambicija.

Olga je zajedno sa svojim suprugom Yevgenyjem Popovim godinama vodila politički talk show '60 minuta' na Rusiji-1, a iza nje je duga povijest u ruskim medijima koju je ispisala kao šovinistička, domoljubna, provladina, nekritička i skandalozna figura.

 Olga Skabejeva jedna je od najvećih Putinovih propagandista Izvor: Profimedia

Postala je jedna od najistaknutijih osoba ruske državne televizije nakon godina ponavljanja stavova koje je Kremlj podržavao o aktualnim događajima i modernim društvenim pitanjima, a poznata je po pretjerano dramatičnim i uljepšanim izjavama i postupcima. Jednom se prilikom čak i fizički obračunala s njemačkim novinarom koji je objavio vijest o ruskom dopinškom skandalu pod pokroviteljstvom države, zahtijevajući od njega da otkrije svoje izvore, a zatim ga optužujući da ju je napao.

Namjerno pretjerana i provokativna, u jednom posebno bizarnom izvještaju o homoseksualnim brakovima u Francuskoj i Ujedinjenom Kraljevstvu, lagala je gledateljima rekavši kako 40 posto djece koju odgajaju istospolni parovi ima spolne bolesti.

 Olga Skabejeva jedna je od najvećih Putinovih propagandista Izvor: Profimedia

Lik i djelo Olge Skabejeve privukli su, među ostalim, i pozornost kritičara Kremlja - Alexeija Navalnyovog, čija je Zaklada za borbu protiv korupcije objavila istraživački dokumentarac u kojem se tvrdi kako Olga i njezin suprug posjeduju nekretnine u Moskvi vrijedne 4 milijuna dolara. Ove su tvrdnje kod kontroverznog para izazvale bijes, a njihov je komentar bio samo kako je 'sve laž, kako nisu toliko plaćeni i kako se to općenito nikoga ne tiče'.

The Insider je pak izvijestio kako i Olga i njezin suprug zarađuju godišnju plaću od 12,8 milijuna rubalja, što otprilike iznosi 160.000 dolara.

I dok jedni vjeruju svemu što kaže, mnogi Rusi, a osobito oni mlađi koji vijesti prate iz različitih izvora - ne vole je i ne vjeruju joj. Olga, koja je izgradila svoju karijeru tijekom posljednjih 15 godina pod Putinovim režimom, često se javno žali na razvrat i pretjeranost zapadnih nacija, dok istovremeno prikazuje Rusiju kao njihovog moralno superiornog, ali žalosno maltretiranog protivnika.

 Olga Skabejeva jedna je od najvećih Putinovih propagandista Izvor: Profimedia

'Postojeća ruska propaganda učinkovita je uglavnom zato što ohrabruje određene gledatelje, nudeći nalete nacionalizma s kojima se mogu poistovjetiti i iz kojeg mogu izvući osjećaj ponosa', vjeruje Sarah Oates dodajući kako će se te propagandne poruke u konačnici srušiti kada publika počne osjećati sumnje ili strah u pogledu svoje budućnosti ili kada brojni Rusi počnu doživljavati strašne ekonomske posljedice rata.

'Potpuno poricanje i u osnovi oslanjanje na antinacističku retoriku iz 40-ih neće dugoročno funkcionirati. Jednostavno neće! Rusi nisu idioti', zaključila je.

Povezane Vijesti