Bivša ministrica zaštite okoliša i prirode, Mirela Holy (51), ovih je dana u fokusu javnosti zbog svog romana ‘Apokalipsa’. Sada je predstavila knjigu na Akademiji za umjetnost i kulturu u Osijeku, a pažnju je privukla svojom nesvakidašnjom modnom kombinacijom.

Mirela Holy promovirala je svoj roman 'Apokalipsa'
Davor Javorovic/PIXSELL 

Naime, bivša političarka nosila je dugu crnu haljinu s predimenzioniranim dijelom oko vrata, a na glavi je imala neobičan crni šešir. Stajling je upotpunila sunčanim naočalama.

Mirela Holy je promovirala svoj roman 'Apokalipsa'
Davor Javorovic/PIXSELL 

U iščekivanju Apokalipse.... Nakon 31 godine čekanja na četiri jahača u ponedjeljak 27. veljače 2023. godine u 19 sati u Salonu lutaka, Trg Sv. Trojstva 3, Osijek, dogodit će se Otkrivenje po Svetoj Mireli. Dođi ako se usudiš’, napisala je prije nekoliko dana na društvenim mrežama.

Njezin outfit izazvao je lavinu reakcija na Twitteru.

Kao Louise Fletcher (Kai Opaka) u Deep Space Nine’, napisao je jedan korisnik, a drugi je odgovorio na njezin poziv: ‘Nisam toliko hrabar’.


Postali ste pravoslavni pop?’, upitao ju je treći tviteraš, a četvrti je zaključio: ‘Izgledate kao pravoslavni pop, samo bez brade’.

Inače, Holy je ranije otkrila da je knjigu ‘Apokalipsa’ počela pisati kad je imala 19 godina, a završila ju je s 20 godina. No tek sad ju je promovirala.

Apokalipsa je roman koji na ekološki i feministički način reinterpretira biblijski narativ o Kainu, Abelu, Adamu i Evi, a u knjizi se, kao važna protagonistica pojavljuje i Lilith. Apokalipsa ili Otkrivenje je priča o uništenju svijeta, ili ponovnom početku, kako tko interpretira, a roman ima tri glavna dijela u kojima se obrađuju priče o ocu (Pojava Velikog gospodina - Otac), sinu (Vizija Žrtvovanog Mladića - Sin) i Duhu svetome (Dolazak Čovjeka - Golubica-Duh Sveti, Žena), tj. ženi golubici koja utjelovljuje ideju čovjeka s integritetom’, rekla je Mirela za Tportal i dodala:

Mirela Holy je bivša ministrica
LUKA STANZL/PIXSELL 

Roman je otvoreno kritičan prema biblijskim patrijarhalnim konceptima koji su velikim dijelom odgovorni za sadašnju klimatsku, ekološku i društveno-sigurnosnu krizu, a s obzirom na apokaliptično okruženje u kojem živimo: klimatske katastrofe, ekološke krize, prijetnje Trećeg svjetskog rata zbog težnji stvaranja novog svjetskog poretka te prijetnje novih pandemija, potresa i drugih prirodnih katastrofa, smatram da je sadržaj Apokalipse itekako aktualan iako je knjiga objavljena prije više od trideset godina’.