Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

JOE BIDEN SLAVI ROĐENDAN: Njegov život obilježile su tragedije, preminuli su mu žena, kći i sin

Joe Biden svojim ponašanjem i gafovima nerijetko izaziva čuđenje javnosti, a njegov život obilježile su tragedije.

 Joe Biden je američki predsjednik Izvor: Brendan Smialowski / AFP / Profimedia

Američki predsjednikJoe Biden danas slavi 81. rođendan. Rođen je 20. studenog 1942. i on je najstariji predsjednik SAD-a u povijesti te države. Zakletvu je položio 20. siječnja 2021. i tako postao 46. predsjednik SAD-a.

 Joe Biden izgubio je prvu suprugu, kćer i sina Izvor: Profimedia

Svojim ponašanjem i gafovima nerijetko izaziva čuđenje javnosti, a njegov život obilježile su tragedijeSvoju prvu suprugu Neiliju Hunter upoznao je tijekom putovanja na Bahame. Vjenčali su se 1966. i dobili troje djece - Beaua Bidena (1969.), Huntera Bidena (1970.) i Naomi Biden (1971.). Njegov strelovit politički uspon počeo je 1972., a onda ga je iste godine zadesila tragedija.

 Joe Biden izgubio je prvu suprugu, kćer i sina Izvor: RS/MPI / Capital pictures / Profimedia

Joe je 18. prosinca otputovao u Washington, a Neilia se uputila u božićni šoping. S njom je u automobilu bilo sve troje njihove djece kad se provezla pokraj znaka za zaustavljanje i izletjela pred kamion koji je vozio punom brzinom.

 Joe Biden izgubio je prvu suprugu, kćer i sina Izvor: Profimedia

Obitelj su izvukli iz uništenog automobila i prevezli u bolnicu, no za Neiliju i 13-mjesečnu Naomi bilo je prekasno. Proglašene su mrtvima na dolasku. Sinovi su imali više sreće - Beau je završio sa slomljenom nogom, a Hunter s napuklom lubanjom.

 Joe Biden izgubio je prvu suprugu, kćer i sina Izvor: Profimedia

Joe je kasnije u svojim memoarima napisao kako je čak razmišljao o samoubojstvu, no nije mogao napustiti svoje sinove nakon što su izgubili majku i sestru. Pisao je kako je bio bijesan i tužan, no kako su mu pomogli njegove kolege iz Senata te njegova obitelj, a spasilo ga je i to što se fokusirao na oporavak sinova.

 Joe Biden izgubio je prvu suprugu, kćer i sina Izvor: Profimedia

Drugu suprugu, Jill Biden (72), upoznao je 1975., a vjenčali su se 1977. godine. Imaju kćer Ashley Biden (42). Nova tragedija pogodila ga je 2015. godine. Njegov stariji sin Beau Biden preminuo je od tumora na mozgu. Joe je u priopćenju napisao da mu je srce slomljeno te da je ostao bez riječi.

Povezane Vijesti