Ljubavna priča hrvatskog predsjednika Zorana Milanovića i prve dame Sanje Musić Milanović počela je prije više od 30 godina. Par se upoznao na proslavi Nove godine 1991., a ljubav je brzo planula te su već tjedan dana kasnije započeli vezu koja traje do danas.

Zoran Milanović i Sanja Musić Milanović zajedno su više od 30 godina
Profimedia 

Ona je tad bila studentica medicine, a on diplomirani pravnik. Vjenčali su se 1994., godinu nakon što je Milanović postao pomoćnik ministra u Ministarstvu vanjskih poslova. 1996. Zoran Milanović imenovan je za savjetnika u hrvatskoj misiji prin NATO-u i EU pa su se preselili u Bruxelles.

Sanja time nije bila previše oduševljena, ali je ipak otišla sa suprugom. U to je vrijeme bila na magisteriju na Medicinskom fakultetu u Zagrebu gdje je dobila specijalizaciju iz epidemiologije, no sa školovanjem je nastavila u Belgiji.

Zoran Milanović i Sanja Musić Milanović zajedno su više od 30 godina
IGOR SOBAN/PIXSELL 

'Plakala sam kad smo se selili u Belgiju. Bili smo mladi, vjenčani samo tri godine, svojom odlukom bez djece, uživali smo u svojoj podstanarskoj garsonijeri, izlascima... Bila sam odslušala magisterij iz ultrazvuka i položila ispite, no onda sam dobila specijalizaciju iz epidemiologije u Zavodu za javno zdravstvo grada Zagreba i promijenila smjer. Sad sam to morala zalediti, otići u nepoznato. No, danas me za Belgiju veže toliko toga’, rekla je u intervjuu za Jutarnji list.

Zoran Milanović i Sanja Musić Milanović zajedno su više od 30 godina
GORAN STANZL/PIXSELL 

Tamo im se 1998. godine rodio i prvi sin Ante Jakov. U Hrvatsku su se vratili godinu dana kasnije, a Zoran se tada učlanio u SDP. 2005. stigao im je drugi sin Marko koji se danas bavi hrvanjem, a tri godine kasnije Zoran je, nakon smrti Ivice Račana, došao na čelo SDP-a. Od 2011. do 2016. bio je hrvatski premijer, a nakon što je izgubio na parlamentarnim izborima 2016. dao je ostavku na mjesto predsjednika SDP-a i osnovao tvrtku EuroAlba Advisory.

Zoran Milanović i Sanja Musić Milanović zajedno su više od 30 godina
Profimedia 

Sanja je također bila posvećena karijeri te je 2010. doktorirala na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Do 2011 radila je na fakultetu, a zatim kao epidemiologinja na Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo Andrija Štampar. U javnosti je poznata i po promoviranju zdravog načina života, zbog čega je više puta gostovala na dnevnicima nacionalnih televizija.

Zoran Milanović i Sanja Musić Milanović zajedno su više od 30 godina
Sanjin Strukic/Pixsell 

Za razliku od brojnih prvih dama, Sanja se nije odrekla svoje karijere, no uvijek je čvrsto stajala uz svog supruga i podržavala njegovu želju da se probija u politici. U ranijem intervjuu za Story.hr rekla je da joj uloga prve dame ne pada teško.

Zoran Milanović i Sanja Musić Milanović u Katru
Profimedia 

Volim svoj posao i vjerujem da ta razina posvećenosti uvijek rezultira uspjehom. Veliko mi je zadovoljstvo kada vidim koliko su mladim ljudima s kojima radim, studentice i studenti, vrijedni i angažirani. Sretna sam zbog njihovih uspjeha i smatram da ulaganje u obrazovanje i znanje mladih treba biti naš prioritet. Bavim se i promicanjem zdravlja, o kojem ljudi često ne promišljaju dok god ga ne izgube. Mislim da mi moja trenutna uloga supruge predsjednika pomaže u promicanju očuvanja zdravlja naših ljudi. Istina je da mi često nedostaje sati u danu za sve što bih željela napraviti, ali to je tako jer me sve moje životne uloge vesele’, rekla nam je.

Zoran Milanović i Sanja Musić Milanović sa španjolskim kraljom i kraljicom
Sanjin Strukic/Pixsell 

Sanja je suprugu bila podrška i u studenom prošle godine, kada su španjolski kralj Filip VI. i kraljica Letizia boravili u Hrvatskoj. Tada su ih ugostili predsjednik i prva dama. Kao znak dobrodošlice, Sanja Musić Milanović poklonila je kraljici tradicionalne barbanske naušnice.

Sanja Musić Milanović i španjolska kraljica Letizia u Zagrebu
Sanjin Strukic/Pixsell 

Također, krajem prošle godine Milanović i supruga zajedno su u Katru bodrili Vatrene na utakmici protiv Belgije.

Pažnju je tada ukrala prva dama koja se na tribinama pojavila u crvenom odijelu ispod kojeg je iskombinirala bijelu bluzu, a na glavi je imala kapu s bijelo-crvenim detaljima.