Još
Emisije
Ostalo

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

GODIŠNJICA SMRTI TITOVE TREĆE ŽENE: Zaljubili su se u Parizu, rodila mu je sina koji je i danas živ

Herta Haas preminula je prije točno 13 godina.

 Herta Haas je bila Titova treća supruga Izvor: Wikimedia

Danas je godišnjica smrti Herte Haas, treće supruge Josipa Broza Tita. Slovenka židovskih korijena bila je 22 godine mlađa od njega. Njihova ljubavna priča počela je susretom u Parizu 1937. kad je Tito bio poslan da ubrza slanje jugoslavenskih dragovoljaca u rat u Španjolsku.

 Josip Broz Tito imao je četiri supruge Izvor: Profimedia

Herta je bila jedno od dvoje djece nadasve uspješnoga odvjetnika. Roditelji su joj Židovi njemačkoga podrijetla. S pojavom Adolfa Hitlera otac joj je postao neprijatelj njegovih rasističkih pogroma, a svoja protufašistička uvjerenja prenio je i na Hertu, piše Jutarnji list.

 Herta Haas je bila Titova treća supruga Izvor: Wikimedia

Nakon što je maturirala u Mariboru 1933., došla je u Zagreb na studij u Ekonomsku komercijalnu visoku školu. Primljena je u Komunističku partiju Jugoslavije 1936., a zatim je postala Titova pratiteljica. Tako je došlo do njihova zbližavanja u Parizu. Vjenčali su se 1937., a Broz je morao o njoj napisati izvješće zagrebačkoj ilegalnoj partijskoj organizaciji u kojem je stajalo: ‘Odan je i pouzdan član Partije, ali još ima sitnoburžoaskih ostataka’.

 Josip Broz Tito imao je četiri supruge Izvor: Profimedia

Herta je 1941. Titu rodila u Zagrebu sina Aleksandra Mišu Broza koji je i danas živ te ima 81 godinu. Njegova kći je poznata redateljica Saša Broz. Herta i Tito razveli su se 1943., a ona je kasnije s drugim mužem Makedoncem živjela u Beogradu i dobili su dvije kćeri. Umirovila se kao tajnica Vlade SFRJ, a preminula je u centru Beograda 5. ožujka 2010. u 96. godini života.

Povezane Vijesti