Drugi predsjednik Republike Hrvatske, danas 88-godišnji Stjepan Mesić, rođen je na Badnju večer 1934. godine u Orahovici.

'Bio je toliko sićušan i slabašan da su mu, vjerujući da neće preživjeti, uz uzglavlje zapalili svijeću, a onda ga, samo dva dana starog, brzo krstili da zauvijek ne završi pred vratima raja pozove li ga Bog, tek što se rodio, na onaj svijet', pričala je njegova strina Marija početkom 2000. godine, prije nego je Stjepan Mesić izabran za drugog predsjednika Republike Hrvatske, prenosi Jutarnji list.

Stjepan Mesić je bivši hrvatski predsjednik
Robert Gašpert 

Bivši predsjednik Hrvatske bio je drugo dijete svog, tada 28-godišnjeg, oca Josipa i njegove šest godina mlađe supruge Magdalene. Ona je bila Ličanka, kao i ostala Mesićeva rodbina, a svi su je oslovljavali kao Mandicu. Josip i Mandica upoznali su se u Slavoniji te je njihova veza ubrzo okrunjena brakom.

Mesićevi roditelji vjenčali su se 1931., a sljedeće im se godine rodila kći Marija te tri godine nakon nje Stjepan. Međutim, brzo su ostali bez majke. Majka mu je umrla kad je njemu bilo samo 17 mjeseci te je bio premalen da bi zapamtio njezin lik. Mandica Mesić umrla je vrlo mlada, sa samo 24 godine, od posljedica nestručno obavljena pobačaja koji je obavila seoska babica, prenio je već navedeni portal.

Stjepan Mesić je bivši hrvatski predsjednik
ŽELJKO LUKUNIĆ/PIXSELL 

Brigu o malenom Stipi, kako su ga od milja zvali, preuzela je njegova baka Marija, dok je njegova sestra otišla kod ujaka u Francusku. Josip Mesić dvije godine nakon smrti svoje supruge, pronašao je novu te je brigu o Stjepanu preuzela maćeha Mileva Jović.

Njima se 1939. godine rodio sin Slavko i kći Jelica, sedam godina kasnije. Navodi se kako je maćeha bivšeg predsjednika skrbila o njemu jednako kao i o vlastitoj djeci te on nije bio zanemaren. Koliko je ta ljubav bila obostrana, svjedočio je i Milan Šimić, bivši gradonačelnik Orahovice i Stjepanov prijatelj iz mladosti.

Stjepan Mesić je bivši hrvatski predsjednik
Story 

'Njegova je maćeha znala govoriti kako bi, da mora birati tko će se o njoj brinuti u starosti, radije izabrala pastorka Stipu nego sina Slavka. Ne zato što je Slavko bio loš i što se o njoj ne bi brinuo, već zbog Stipine izuzetno tople naravi i osjećajne duše', rekao je, pisao je Jutarnji list.

Danas na grobu Mesićevog oca u Orahovici stoji zvijezda petokraka. No, dok je Mesićev otac sa svojom braćom ratovao s partizanima po zapadnoj Slavoniji, Stipina maćeha Mileva brinula se o njemu i njegovu polubratu Slavku.

Stjepan Mesić je bivši hrvatski predsjednik
PETAR GLEBOV/PIXSELL 

Podsjetimo, Stjepan Mesić diplomirao je na Pravnom fakultetu u Zagrebu 1961. godine. Tijekom studija bio je istaknuti studentski lider. U politički život ulazi 1965. kao zastupnik u Saboru SR Hrvatske, kada je izabran na listi građana. Početkom 70-ih, zbog sudjelovanja u pokretu za ravnopravnost Hrvatske u tadašnjoj Jugoslaviji, 'Hrvatskom proljeću', bio je osuđen i proveo je godinu dana u zatvoru u Staroj Gradiški.

Stjepan Mesić je bivši hrvatski predsjednik
Robert Gašpert 

Početkom 90-ih pristupa Hrvatskoj demokratskoj zajednici. Obnašao je dužnost tajnika stranke, a potom i predsjednika Izvršnog odbora te je imenovan prvim predsjednikom Vlade Republike Hrvatske. U veljači 2000. izabran je za Predsjednika Republike te ponovno u siječnju 2005. godine. Tijekom njegova mandata Republika Hrvatska postala je članica NATO-saveza.