Joe Biden (80) postao je 46. američki predsjednik u siječnju 2021., a u ove dvije godine mogli smo se nagledati njegovih gafova.

Joe Biden imao je hrpu gafova
Profimedia 

U ožujku 2021. ulazio je u zrakoplov Air Force One i pritom se sapleo čak tri puta te pao na koljena. Brzo je ustao, očistio koljena te se nastavio penjati. Na ulazu se okrenuo i mahnuo okupljenima te otišao u kabinu. Naravno, snimka je ubrzo postala viralni hit.

U srpnju iste godine javnosti se uživo obraćao iz Bijele kuće kada mu je asistent predao papirić na kojoj je pisalo: 'Gospodine, nešto vam je na bradi'. Kako se činilo, na bradi mu je ostao komad žumanjka. Biden je hitro obrisao bradu rukom, a potom pogledao što je to bilo na njegovoj bradi.

Joe Biden imao je hrpu gafova
Profimedia 

Jednom prilikom je u Bijeloj kući ugostio izraelskog premijera i dok je premijer govorio, američki predsjednik je sklopio ruke i spustio glavu. Činilo se kao da je na trenutak zaspao. Video je na Twitteru dobio naziv 'Uspavani Joe' te su neki tražili njegovu ostavku. Novinar CNN-a koji izvještava iz Bijele kuće kasnije je rekao da predsjednik nije spavao.


Međutim, čini se kako američki predsjednik doista voli zakunjati usred sastanka jer je sličan incident imao na samitu o klimi u Škotskoj. Na objavljenoj snimci se vidjelo kako Biden sluša govor i na 20-ak sekundi zatvara oči. Ubrzo je do njega došao pomoćnik, a predsjednik se odmah okrenuo te ga poslušao. Nakon što je otišao, bilo je očito da je umoran jer je protrljao oči.


Novi njegov gaf nije trebalo dugo čekati. Supruga kralja Charlesa III, kraljica Camilla, rekla je da je Biden tijekom razgovora s njom pustio 'goluba'.

'Bio je dug i glasan i nemoguće ga je bilo ignorirati, Camilla ne prestaje pričati o njemu', otkrio je tada izvor.

Joe Biden imao je hrpu gafova
Profimedia 

Američkom predsjedniku to nije bilo prvi put da se suočava s takvim optužbama. U svibnju 2020. Republikanci, među kojima je bio i Donald Trump Jr., objavili su video Joea na kojem je proizveo sumnjivu buku kad se susreo s guvernerom Tomom Wolfom. Snimka je kružila na Twitteru pod nazivom Fartgate, a otkriveno je da je sve lažirano.

Joe Biden poznat je po svojim gafovima
Profimedia 

U rujnu prošle godine Biden se pogubio na pozornici nakon svog govora na konferenciji Globalnog fonda. Počeo je ispitivati ljude oko sebe kako da siđe s pozornice, nakon čega je pokušao napraviti nekoliko koraka.

Bidena je iz neugodne situacije pokušao spasiti jedan čovjek koji je došao do mikrofona na pozornici rekavši: ‘Gospodine predsjedniče, hvala Vam’, ali i dalje su sve oči bile uprte u zbunjenog Bidena.

Nekoliko dana kasnije uslijedio je novi gaf. Naime, Biden je na jednom događaju dozivao kongresnicu iz Indiane, Jackie Walorski, koja je poginula u prometnoj nesreći u kolovozu. Biden je, čini se, zaboravio da je preminula.

Predsjednik je zahvalio organizatorima konferencije, a zatim je upitao: ‘Jackie, jesi li ovdje? Gdje je Jackie?

Zatim je u listopadu prošle godine, tijekom govora u američkoj saveznoj državi Colorado, greškom rekao da je njegov sinizgubio život u Iraku’.

Samo zamislite. Kažem ovo iskreno. Kažem ovo kao otac čovjeka koji je dobio Bronzanu zvijezdu, medalju za istaknute zasluge i koji je izgubio život u Iraku’, izjavio je američki predsjednik u trenutku kad je vojni kamp Hale proglašavao nacionalnim spomenikom. Inače, Bidenov sin Beau preminuo je 2015. od raka mozga.


Nakon toga se uspio ‘izgubiti‘ u vlastitom vrtu. Nakon sadnje drveća na južnom travnjaku izgledao je potpuno zbunjeno dok se pokušavao vratiti u Bijelu kuću.

Ovim putem, gospodine‘, čuje se kako mu govori pripadnik osiguranja, a on uzvraća: ‘Mislio sam da idemo ovim drugim putem‘.

Novi gaf nije trebalo dugo čekati. U studenom, dok je govorio na političkom skupu potpore guvernerki savezne države New York uoči nadolazećih međuizbora, Biden se spotaknuo o žicu koja se nalazila odmah do govornice.

Ups, gazim po... tu je... crno je. Uglavnom..’ rekao je predsjednik, na što su se okupljeni na skupu nasmijali.