'NIJE TEŠKO FULATI ČIJA SAM': Ovako danas izgleda Titova praunuka koja se odrekla 'teškog' prezimena Broz

Praunuka Josipa Broza Tita, Sara Haas, po zanimanju je akademska slikarica.

TINO JURIC/PIXSELL

Obitelj nekad najmoćnijeg čovjeka Jugoslavije i doživotnog predsjednika, Josipa Broza Tita, uglavnom živi povučenim životom te se danas ne vole eksponirati. Upravo zbog toga je Titova praunukaSara, 27-godišnjakinja iz Zagreba, privukla mnogo pažnje javnosti.

Naime, ona ne zazire od medija, akademska je slikarica i dio kulturne elite glavnog grada Hrvatske. Sara se po uzoru na svoje roditelje odlučila baviti umjetnošću. Upisala je Akademiju likovnih umjetnosti u Zagrebu te je do sada imala dvije samostalne izložbe, a njezina je majka Aleksandra Saša Broz, Titova unuka.

TINO JURIC/PIXSELL 

Saša Broz je proslavljena kazališna i televizijska redateljica, a Saru je rodila tijekom veze s glumcem Rankom Zidarićem. Dakle, Sarini roditelji oboje dolaze iz svijeta filma i glume, dok se ona odlučila baviti drugim umjetničkim medijem.

Na Instagramu je prati preko 1000 fanova s kojima uglavnom dijeli umjetničke fotografije. Zanimljivo je kako je Sara odlučila očevo prezime Zidarić zamijeniti prezimenom svoje pokojne prabake Herte Haas, jedne od žena Josipa Broza Tita pa je tako jednom za Jutarnji list rekla:

Prezime od prabake nisam uzela samo iz poštovanja prema njoj, nego iz poštovanja prema dvjema osobama u obitelji za koje znam da im je beskrajno drago što barem netko još nosi prezime Haas. Meni promjena prezimena nije nikakva velika promjena jer sam za sve uvijek Sara, uostalom, nije teško fulati čija sam’, rekla je tada.

Nedavno je za Večernji list i njezina majka progovorila na tu temu.

'Prije dvije godine rekla je da se želi maknuti od tereta mog i Rankovog prezimena te da je odlučila uzeti bakino prezime Haas. Ranko i ja znamo što znači nositi teret poznatog prezimena, njegov je otac glumac Krešimir Zidarić. Podržali smo je jer smo osjetili da joj je došlo prirodno i da to ima smisla', izjavila je Saša.

Kako je Sara rekla za medije, pored razvoda roditelja koji je nastupio poslije šest godina braka, njezino odrastanje obilježila su brojna putovanja po Europi i svijetu, jer je njezin djed, Aleksandar Mišo Broz, služio kao diplomat u Egiptu, Indoneziji, Singapuru, Rusiji i Filipinima.

Sarina prabaka Herta Haas i Josip Broz Tito upoznali su se 1937. u Parizu, a vjenčali se tri godine kasnije. Herta Haas bila je visokoobrazovana, govorila je strane jezike i bila je ljevičarski orijentirana. Ona je s Titom imala sina Aleksandra Mišu, Sarinog djeda, koji se rodio 1941. godine u Zagrebu. Herta je bila Titova treća supruga, a od njega se razvela 1943. jer je bio nevjeran.