GODIŠNJICA SMRTI TITOVE TREĆE ŽENE: Zaljubili su se u Parizu, rodila mu je sina koji je i danas živ

Herta Haas preminula je prije točno 13 godina.

Wikimedia

Danas je godišnjica smrti Herte Haas, treće supruge Josipa Broza Tita. Slovenka židovskih korijena bila je 22 godine mlađa od njega. Njihova ljubavna priča počela je susretom u Parizu 1937. kad je Tito bio poslan da ubrza slanje jugoslavenskih dragovoljaca u rat u Španjolsku.

Profimedia 

Herta je bila jedno od dvoje djece nadasve uspješnoga odvjetnika. Roditelji su joj Židovi njemačkoga podrijetla. S pojavom Adolfa Hitlera otac joj je postao neprijatelj njegovih rasističkih pogroma, a svoja protufašistička uvjerenja prenio je i na Hertu, piše Jutarnji list.

Wikimedia 

Nakon što je maturirala u Mariboru 1933., došla je u Zagreb na studij u Ekonomsku komercijalnu visoku školu. Primljena je u Komunističku partiju Jugoslavije 1936., a zatim je postala Titova pratiteljica. Tako je došlo do njihova zbližavanja u Parizu. Vjenčali su se 1937., a Broz je morao o njoj napisati izvješće zagrebačkoj ilegalnoj partijskoj organizaciji u kojem je stajalo: ‘Odan je i pouzdan član Partije, ali još ima sitnoburžoaskih ostataka’.

Topham Picturepoint / Topfoto / Profimedia 

Herta je 1941. Titu rodila u Zagrebu sina Aleksandra Mišu Broza koji je i danas živ te ima 81 godinu. Njegova kći je poznata redateljica Saša Broz. Herta i Tito razveli su se 1943., a ona je kasnije s drugim mužem Makedoncem živjela u Beogradu i dobili su dvije kćeri. Umirovila se kao tajnica Vlade SFRJ, a preminula je u centru Beograda 5. ožujka 2010. u 96. godini života.