TKO JE LJERKA MINTAS HODAK? Bila je u zatvoru, oca su joj osudili na smrt, a kći Ivana umrla joj je na rukama

U nastavku otkrivamo detalje iz života Ljerke Mintas Hodak, poznate odvjetnice i bivše potpredsjednice Vlade.

STR-5711/PIXSELL

Treća epizoda dokumentarnog serijala 'Dosje Jarak' bavi se ubojstvom Ivane Hodak, kćeri odvjetničkog paraLjerke Mintas Hodak i Zvonimira Hodaka.

Tko je Ljerka Mintas Hodak?

Rođena je 26. siječnja 1952. u Zagrebu u odvjetničkoj obitelji. Njezinog oca Vladimira partizani su osudili na smrt zbog djelovanja u NDH. Kazna mu je na kraju preinačena u doživotni zatvor, a odslužio je šest godina, piše Rtl.hr.

IGOR KRALJ/PIXSELL 

Godinu dana kasnije rodila se Ljerka, od milja Buba. Bila je odlična učenica, a od malih nogu učila je engleski. Završila je Klasičnu gimnaziju. Upisala je Pravni fakultet i Komparativnu književnost na Filozofskom fakultetu.Nakon prve godine odustala je od književnosti, ali se nastavila družiti s prijateljima s Filozofskog, Draženom Budišom i Ivanom Zvonimirom Čičkom.

Jedna je od poznatih ljudi koji su obilježili Hrvatsko proljeće. Bila je u Predsjedništvu Saveza studenata Hrvatske zadužena za međunarodne odnose. Zbog toga je imala velikih problema - optužili su je da je napala jednog profesora na fakultetu kojem je, kako je priznala za medije, onemogućila da provede ispite nakon što su proglasili štrajk.

STR-5711/PIXSELL 

Iako je imala svjedoke koji su tvrdili da je nedužna, završila je na dva mjeseca u zatvoru. Tamo je, kaže, upoznala prostitutke, sitne lopove, džeparoše… Svojim studentima znala je reći kako bi trebali provesti barem dva tjedna u zatvoru kako bi se bolje poistovjetili s klijentima. Nakon što je izašla iz zatvora posjećivala je zatvorene studente i nosila im hranu.

Diplomirala je pravo 1975. kao jedna od najboljih studentica. Svog supruga Zvonimira Hodaka upoznala je 1977. na jednoj sudskoj raspravi. On je zastupao jednu, a ona drugu stranu. Čak su se malo i posvađali na raspravi. Nakon toga pozvao ju je na kavu i tako je sve počelo. Vjenčali su se 1981., a sljedeće godine rodila se njihova kći Ivana.

IGOR KRALJ/PIXSELL 

Ljerka je magistrirala, a potom i doktorirala. Tada se politički aktivirala. Predsjednik Franjo Tuđman proglasio ju je savjetnicom za turizam i pomorstvo 1991. godine. Penjala se od pozicije zamjenice ministra preko one potpredsjednice Vlade do pozicije prve ministrice europskih integracija.

Bogatu političku karijeru završila je 2002., a kratko se vratila u politiku kao neovisna vijećnica u Skupštini grada Zagreba na listi Milana Bandića. Ona i suprug doživjeli su najveću tragediju 6. listopada 2008. kad je ubijena njihova kći Ivana na pragu vlastitog doma u Zagrebu.

Ivana je izdahnula na majčinim rukama. Ona ju je pronašla na stubištu gdje je potrčala čim je čula pucnjeve.

Ona je umirala u tom trenutku. Još nije bila mrtva. Kad sam shvatila da je to Ivana, sišla sam dolje i zapravo mi je umrla na rukama. To je najstrašnije što sam u životu proživjela. Mislim da mi se ništa više tako strašno ne može dogoditi. Čak i da se meni nešto dogodi ili mom Zvonku, to bi bilo neusporedivo s ovim’, rekla je u ‘Dosjeu Jarak’.

Boris Scitar/PIXSELL 

Bog mi je dao snage i milosti da to izdržim i na tome sam beskrajno zahvalna Gospodinu jer bez njegove pomoći i milosti ja to ne bi preživjela’, dodala je.

Andrija Jarak upitao ju je bi li nešto napravila drukčije da može vratiti vrijeme sa svojom kćeri.

Puno više bih bila s njom. Manje se bavila karijerom, a više bila s njom i uz nju. Godine mog političkog djelovanja su mi oduzele mogućnost da budem puno s njom dok je odrastala i to mi je žao’, poručila je.

Vjeruje kako će se s njom ponovno sresti.

U to sam sto posto uvjerena - da ćemo se Zeko i ja sresti onog dana kada ja odem s ovog svijeta. Ta spoznaja da je ona živa i da ću ju opet sresti me tješi i drži i daje mi snage. Jer to je zapravo odgođeno ponovno viđenje. Ja se svaki dan molim za to. Volim te najviše na svijetu Zeko moj’, zaključila je Ljerka.