Zvonimir Hodak jedan je od naših najpoznatijih odvjetnika. On je već više od 40 godina u braku s još jednom poznatom odvjetnicom, Ljerkom Mintas Hodak. Odvjetnički par upoznao se 1977. nakon što je ona diplomirala na Pravnom fakultetu.

Upoznali smo se na sudu na jednoj raspravi 1977. godine. Bila sam pripravnica kod dr. Jurkovića, zastupala sam jednu, on je zastupao drugu stranu i onda smo se malo posvadili na raspravi. Onda je on mene pozvao na kavu u Gradsku kavanu’, ispričala je Ljerka jednom prilikom za Večernji list.

Zvonimir Hodak i Ljerka Mintas Hodak upoznali su se na sudu
IGOR KRALJ/PIXSELL 

Vjenčali su se 1981. godine, a crkveno vjenčanje obavili su godinu dana kasnije. 1982. rodila im se i kći Ivana.

‘Nismo se odmah vjenčali u crkvi jer smo se vjenčavali zajedno s našim kumovima, Vinkom Hotkom i Radojkom Šverko. Kako je Radojki nedostajalo nešto da se može crkveno vjenčati, onda smo se registrirali u općini na Gornjem gradu. Sljedeće godine, na isti datum, ja sam inzistirala da se vjenčamo u crkvi. Radojka i Hotko bili su nam kumovi i na crkvenom vjenčanju’, rekla je.

Zvonimir Hodak i Ljerka Mintas Hodak upoznali su se na sudu
IGOR KRALJ/PIXSELL 

Najveći gubitak doživjeli su 6. listopada 2008. godine kad je njihova kći jedinica Ivana Hodak usred bijelog dana ubijena ispred kućnog praga u ulici Pavla Hatza u Zagrebu. Imala je samo 27 godina.

'Dan kad sam je zauvijek izgubila najgori je i najteži dan mog života. A počeo je sasvim normalno. Išla sam uplatiti kumstva za djecu iz Afrike. Baš kad sam se vratila kući, to se desilo. Bila sam toliko šokirana da se prvo vrijeme uopće nisam mogla priviknuti na činjenicu da joj se to dogodilo, da je više nema. Ali kad sam je mrtvu držala na rukama, kao da mi se ukazala slika Majke Božje kako ispod križa na rukama drži Isusa. Prošaptala sam joj: ‘Majko, evo predajem ti je, nadam se da ćeš je ti nadalje čuvati umjesto mene’, ispričala je Ljerka za 24sata.

Godinu dana nakon kćerine smrti osnovali su zakladu koja nosi njezino ime za stipendiranje djece iz domova, udomiteljskih i siromašnih obitelji.