Preminuo je Josip Manolić, tu vijest za Nacional potvrdila je njegova kćer Zrnka. Imao je 104 godine.

Preminuo je u ponedjeljak u 7.30 sati. Posljednje dvije godine bio u teškom zdravstvenom stanju, no o tome nije puno govorio u javnosti.

'Jučer je već bio slabiji, nije više mogao govoriti, nekoliko puta snažno me primio za ruku… Imala sam osjećaj da se oprašta… Napatio se jako, ali bio je velik i u svojoj boli. Na ništa se nije žalio…', rekla je Zrnka za Nacional.

Josip Manolić preminuo je u 105. godini
Borna Filic/PIXSELL 

Josip Manolić bio je visokopozicionirani pripadnik UDBA-e u Jugoslaviji, a početkom 90-ih predsjednik Vlade Republike Hrvatske te jedan od najbližih suradnika prvog hrvatskog predsjednika Franje Tuđmana.

U tragediji izgubio prvu suprugu

Njegova prva supruga, Marija Eker Manolić, poginula je 2003. u požaru u vlastitom stanu u Nazorovoj ulici u Zagrebu. Ustanovljeno je da je požar uzrokovao žar njezine cigarete koji je zapalio posteljinu na krevetu na kojem je nepokretno ležala.

Josip Manolić preminuo je u 105. godini
Boris Scitar/PIXSELL 

Neposredno nakon izbijanja požara, u stan je došla medicinska sestra koja je Mariju svakodnevno obilazila. Vidjela je da iz sobe kulja dim te je odmah pozvala pomoć. Na intervenciju je stiglo 13 vatrogasaca s četiri vozila. Kad su došli do nesretne žene, još je davala znakove života, no ubrzo nakon toga je preminula, pisao je Večernji list. Imala je 82 godine.

Ostao je i bez druge supruge

Manolić se 2016. vjenčao s 36 godina mlađom Mirjanom Ribarić, koja je preminula 2020. od posljedica maligne bolesti.

'Jako mi je teško, baš se mučila pred kraj. Bolovala je od raka pluća. Prvo se liječila kod kuće, a potom je otišla u bolnicu. Jedino me tješi da se više neće mučiti. Strašno je gledati kako se netko bori za dah...', rekao je tad Manolić za 24sata.