Gradonačelnica Samobora Petra Škrobot (34) još jednom se našla u fokusu javnosti. Sve je krenulo prije nekoliko dana kad je lokalni samoborski medij Glasnik Samobora i Svete Nedelje na svojoj Facebook stranici objavio uvredljivu fotomontažu s njom u glavnoj ulozi. Kontekst je održana Samoborska salamijada, a ova fotografija prikazuje gradonačelnicu, inače osnivačicu stranke FOKUS u Samoboru, kako jede salamu, uz komentar da je ona ‘šefica komisije za probanje’ te da je ‘prva probala jedinu salamu koja je došla do nje’.


Nakon kaj ju je dobro opipala, pogledala iznutra i izvana, kušala ju odnapred i odostraga, te se konzultirala s kolegama iz Svete Nedelje, redom vrsnih konobara i kuhara, izrazila je svoj stav’, piše dalje u fotomontaži.

Samo, kaj nema nekakvo veće pakovanje?’, stoji u oblaku teksta pored fotografije gradonačelnice.

Petra Škrobot je gradonačelnica Samobora
Robert Anić/PIXSELL 

Fotografija je objavljena i na web stranici portala, uz naslov ‘Održana Gradska Samoborska salamijada geliptera iz FOKUS-a’. Portal je na svojoj Facebook stranici objavio još jednu fotomontažu, također usmjerenu prema Škrobot. Na njoj su dvije žene, obje u donjem rublju, od kojih je jedna vidno mršavija. Na obje je također fotošopirana glava gradonačelnice. Iznad fotografije punije žene piše da je to ‘stari koncept, koji nije zadovoljavao’, a iznad fotografije mršavije da je to ‘novi koncept, prilagođen naručiteljici’.

Petra Škrobot je gradonačelnica Samobora
Boris Scitar/PIXSELL 

Ove fotomontaže naišle su na osudu brojnih domaćih političara koji su javno pružili podršku Petri Škrobot, a ona se sad o svemu oglasila na Facebooku.

Hvala vam svima na pozivima i porukama podrške! Nažalost, nisam prva i jedina koja je izvrgnuta ovakvom nasilju, međutim jako bih voljela da sam zadnja žena koju se ovako ponižava. Teško mi je među brojnim ljudima isticati nekog ponaosob, ali voljela bih se zahvaliti Jasenki Auguštan-Pentek i Mireli Ahmetović koje su odmah i javno osudile ovakvo ponašanje, kao i Sandri Benčić koja se javila ispred međustranačke inicijative zastupnica u Hrvatskome saboru, kao i Marijani Puljak’, napisala je i dodala:


‘Izuzetno sam zahvalna i ponosna na veliki broj muških kolega koji mi se javio. Nije među onima koji mi se izravno javio, ali pokazali su mi post Kreše Beljaka u kojem po prvi put javno priznaje kako je i on bio jedan od administratora stranice koja je objavljivala ove fotomontaže. U svom postu Beljak navodi kako je osobno vlasnika stranice više puta upozoravao da to ne radi i u konačnici je on - Krešo Beljak bio taj koji je ugasio stranicu. Za pohvalu je što je sada Krešo javno osudio ovakvo ponašanje, žao mi je samo što mu trebalo toliko dugo vremena da s riječi prijeđe na djela, jer nije ovo prvi put da su objavljivali gadosti. Tko zna bi li se to nastavilo i dalje, da je izostala vaša brza i snažna osuda? Hvala vam još jednom svima na tome! Nisam naivna i ne vjerujem da smo s ovime jednom za svagda riješili problem omalovažavanja žena, ali vjerujem da je ovo dobar put da se ono zarobi u umove bolesnih ljudi i ostane tek njihova neispunjena želja’.