Nikad prežaljena britanska ljubimica, princeza Diana, imala je samo 36 godina kad je izgubila život u tragičnoj automobilskoj nesreći u tunelu Pont de l’Alma u Parizu. Dogodilo se to 1997. kad su njezini sinovi Harry i William bili tek tinejdžeri.

Princeza Diana s prinčevima Harryjem i Williamom
Profimedia 

Vjerojatno ne biste očekivali da netko tako mlad ima napisanu oporuku, no s obzirom na to da je Diana bila potomak aristokratske obitelji i ranije je bila u braku s nasljednikom Britanskog trona, iza sebe je ostavila pismenu oporuku u kojoj je navela kako bi se trebalo raspodijeliti njezino bogatstvo kad nje više ne bude.

Koliko je bilo Dianino bogatstvo?

U trenutku kad je umrla, princeza Diana je, kako prenosi britanski Mirror, bila ‘vrijedna’ 21 milijun funti. Dio novca došao je iz njezine nagodbe s tadašnjim princem Charlesom nakon razvoda, a tu su još i njen nakit, automobili i druge osobne stvari. Dio imovine je nakon njezine smrti ‘pojeo’ porez na nasljedstvo, no navodi se da je preostalo još 13 milijuna funti.

Princeza Diana je prije smrti napisala oporuku
Profimedia 

Tko je naslijedio njezino bogatstvo?

Lavovski dio svog imetka Diana je ostavila svojim sinovima Williamu i Harryju, no oni nisu bili njezini jedini nasljednici. Dio novca, u iznosu od 50 tisuća funti dobio je Dianin vjerni batler Paul Burrell, a nešto je naslijedilo i njezinih 17-ero kumčadi.

Princeza Diana s prinčevima Harryjem i Williamom
Profimedia 

U oporuku je Diana uključila i takozvani ‘diskrecijski fond’ iz kojeg su sredstva bila namijenjena njenim sinovima i njihovim budućim suprugama i djeci. U fondu je tad bilo oko 100 tisuća funti, osim akumuliranih kamata i prihoda od imovine fonda.

Koliko su naslijedili prinčevi Harry i William?

Kad je odbijeno sve navedeno, ono što je preostalo od Dianine imovine trebalo se ravnopravno podijeliti između princa Williama i princa Harryja koji su u trenutku njezine smrti imali 15 i 12 godina. Mirror prenosi da je njima bila namijenjena svota od 13 milijuna funti, što je nakon poreza, smanjeno na 8,5 milijuna funti.

Prinčevi William i Harry na sprovodu princeze Diane
Profimedia 

To se bogatstvo dalje ulagalo te je do vremena kad su braća mogla preuzeti svoje nasljedstvo naraslo na vrtoglavih 20 milijuna funti. Diana je naznačila da njezini sinovi dio nasljedstva mogu preuzeti s 25 godina, a ostatak kad navrše 30.

Princeza Diana s prinčevima Harryjem i Williamom
Profimedia 

Nakon što su Harry i Meghan odvojili od kraljevske obitelji, živjeli su upravo od novca koji mu je majka ostavila u nasljedstvo. Harry je, naime, tad bio ‘odsječen’ od obiteljskih primanja.

Imao sam ono što mi je mama ostavila, bez toga ne bismo bili u mogućnosti ovo napraviti. Kao da je predvidjela da će se to dogoditi i kao da je bila uz nas tijekom cijelog procesa’, rekao je u intervjuu koji su on i Meghan dali Oprah Winfrey.

Nakit i pokretnine

Dan nakon što je potpisala originalnu oporuku, Lady Di je sastavila dodatni dokument pod nazivom Pismo želja, u kojem je izlagala što želi učiniti sa svojim nakitom i drugim materijalnim stvarima. U pismu se tražilo da se 75 posto tih osobnih stvari, koje se u Ujedinjenom Kraljevstvu nazivaju 'pokretninama', ravnomjerno raspodijeli između Williama i Harryja.

Prinčevi William i Harry bili su povezani s majkom Dianom
Profimedia 

Navodno je u pismu čak izričito navela da se nada da će eventualne žene njezinih sinova jednog dana moći nositi njezin nakit. Ostalih 25 posto pokretnine trebalo je otići njezinoj kumčadi.

Vjenčanica

Dio imovine koja je pala u posjed Williama i Harryja nakon majčine smrti bila je njezina vjenčanica. Haljina koju su dizajnirali David i Elizabeth Emanuel, čiji šlep je i dalje je najduži u povijesti britanskog kraljevskog vjenčanja, pripala je prinčevima kao dio njezine oporuke. Međutim, trebalo je dosta vremena da njezini sinovi zaista dobiju haljinu.

Princeza Diana imala je vjenčanicu koju su dizajnirali David i Elizabeth Emanuel
Profimedia 

Kao i ostatak zaostalog nasljedstva, postalo je vlasništvo njezinih sinova kad su navršili 30 godina. Prije toga, bila je dio zbirke koja je pripadala Dianinom bratu Earlu Spenceru. Na Harryjev 30. rođendan, u rujnu 2014., svilena haljina koja oduzima dah konačno je prešla iz ruku Spencera u ruke njegovih nećaka.

Cartier sat

Nakon Dianine smrti, svakom od njezinih sinova bilo je dopušteno da odabere 'za uspomenu' nešto od njezinih najdražih stvari u Kensingtonskoj palači.

Zlatni Cartier Tank Française sat koji je nosila princeza Diana
Profimedia 

Princ William odabrao je zlatni Cartier Tank Française sat, onaj koji je Diani poklonio njezin otac. Nakon razvoda, Diana je često uhvaćena kako nosi ovaj sat, a William je znao da bi njegova majka željela da ga ima.

Zaručnički prsten

Uspomena koju je Harry odabrao bio je zadivljujući prsten sa safirom i dijamantima od 12 karata koji je princ Charles kupio za svoju buduću nevjestu 1981. godine. Međutim, braća su se navodno dogovorila da će onaj tko se prvi zaruči moći dati prsten svojoj zaručnici.

Zaručnički prsten princeze Diane
Profimedia 

Dakle, kad se William pripremao postaviti pitanje Kate Middleton, Harry je dao prsten svom starijem bratu. Harry je također svojim zarukama odao počast svojoj pokojnoj majci. Sam je dizajnirao Meghanin prsten, a dva manja dijamanta došla su iz Dianine osobne kolekcije.