Pokojna princeza Diana imala je samo 36 godina kad je 31. kolovoza 1997. izgubila život u tragičnoj automobilskoj nesreći u tunelu Pont de l'Alma u Parizu. Mnogi ne znaju da je ona, dok je bila živa, napisala hrpu pisama u kojima je, među ostalim, otkrila da ne bi pristala na razvod od princa Charlesa da je znala kroz što će morati prolaziti. 

Princeza Diana i princ Charles dobili su dva sina
Profimedia 

Serija njezinih pisama u kojima je otvoreno pisala o svom žaljenju zbog razvoda i niskim udarcima kraljevske obitelji ponuđena je na prodaju početkom 2023. godine. Na prodaju su tad ponuđena 32 pisma i razglednice koje je pokojna princeza 1995. i 1996. slala svojim prijateljima Susie i Tareku Kassemu.

Princeza Diana preminula je 31. 8. 1997.
parkerphotography / Alamy / Alamy / Profimedia 

Par se odlučio na prodaju pisama tvrdeći da je 'golema odgovornost' posjedovati tako nešto i da to ne žele proslijediti na svoju djecu. Neka njezina intimnija i povjerljivija pisma su ipak zadržali, dok su ostala prodali i novac donirali u humanitarne svrhe.

Princeza Diana i princ Charles dobili su dva sina
Profimedia 

Jako mi je teško i ogroman pritisak dolazi sa svih strana. Ponekad mi je teško držati glavu uspravno, a danas sam na koljenima i samo želim da taj razvod završi što prije jer je moguća cijena užasna’, pisala je Diana u jednom pismu nakon što je zbog velike napetosti otkazala odlazak u operu.

Princeza Diana i princ Charles dobili su dva sina
Profimedia 

Koliko joj je teško bilo svjedoči i činjenica da njezin inače lijep i uredan rukopis na kraju pisma postaje iskrivljen. U svibnju 1996. prijateljici se povjerila da smatra da su telefoni u Kensingtonskoj palači ozvučeni.

Princeza Diana i princ Charles dobili su dva sina
Profimedia 

Budući da nemam mobitel, teško mi je o privatnim stvarima govoriti telefonski jer se moji razgovori neprestano snimaju i prosljeđuju. Da sam prije godinu dana znala kroz kakvo ću iskustvo prolaziti s ovim razvodom, nikad ne bih pristala. Očajan je i ružan’, napisala je princeza.

Princeza Diana i princ Charles dobili su dva sina
Profimedia 

Na internetskoj stranici aukcijske kuće preko koje su se prodavala pisma navedeno je:

‘Susie i Tarek Kassem, kao bliski prijatelji Diane, princeze od Walesa, čuvali su ova pisma preko 25 godina. U njima se ogleda poseban i nježan odnos koji su imali. Vlasništvo ovih dokumenata je odgovornost koju Kassemovi ne žele prenijeti svojoj djeci i unucima. Zbog toga su odlučili prodati pisma i zaradu iskoristiti kako bi podržali humanitarne organizacije koje su bile bliske Diani i Susie. Susie i Tarek osjećaju da su iznimno privilegirani jer su imali priliku toliko dobro upoznati princezu. Tijekom njihova prijateljstva uvijek su bili oduševljeni nevjerojatnim efektom koji je Diana imala na svakog s kim je bila u kontaktu. Njezina prisutnost nadilazi vrijeme. Fascinacija ljudi princezom Dianom nije se smanjila nakon njezine tragične smrti. Upravo zbog toga Kassemovi žele drugim ljudima dati priliku da imaju uspomenu na princezu, a kroz to će pomoći organizacijama koje su njoj bile važne’.