Bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović danas slavi 55. rođendan. Dočekala ga je u Ukrajini, a tim povodom objavila je fotografije i otkrila što je tamo doživjela.

'Samo 20-ak sati prije nego što ću postati jednu godinu mudrijom, probudio nas je zvuk tako dobro poznat Hrvatima moje generacije - zavijanje sirene za uzbunu od zračne opasnosti koje je paralo ranu kijevsku zoru. Dok sam mračnim hodnicima pronalazila put u sigurnost skloništa, živote, budućnost, nade i snove djece, žena i muškaraca koji su živjeli na ulazu broj jedan zgrade u Komarovoj ulici u Umanu raspršio je ruski projektil. Ne, nisu imali nesreću živjeti na toj adresi. Netko ih je namjerno izabrao, ciljao i ubio. I taj netko za to mora odgovarati. Sjećam se koliko sam cijenila život dok sam provodila vrijeme u hrvatskim skloništima. Ali tako brzo zaboravljamo… Život ovdje, a i na toliko mnogo mjesta diljem svijeta, svjedoči tome koliko često sve čime smo blagoslovljeni uzimamo zdravo za gotovo. O tome koliko jedni druge uzimamo zdravo za gotovo. Od tome koliko mir uzimamo zdravo za gotovo. Budući da sam svjedočila tome što jesam u proteklih nekoliko dana, dopustit ću si dozu patetike i svima vama uputiti svoje rođendanske želje: Život je uistinu dragocjen. Cijenite ga i poštujte. I svoj vlastiti i tuđe živote. I ako sam išta naučila u ovih proteklih 55 godina, naučila sam što to znači stajati sama. I kolika je ogromna razlika kad stojimo zajedno. Hvala svima vama koji ste uvijek stajali uz mene! I ja ću uvijek stajati s vama!', napisala je.


Kolinda je bila hrvatska predsjednica od 2015. do 2020., a najveća joj je podrška suprug Jakov. Što se tiče njihove ljubavne priče, par se upoznao 1989. još u studentskim danima, a ona je jednom prilikom otkrila da se prvi susret dogodio na jednoj zabavi za Novu godinu.

Kolinda Grabar-Kitarović i Jakov Kitarović u braku su od 1996. godine
Profimedia 

Upoznala nas je zajednička prijateljica na jednoj novogodišnjoj zabavi. Imali smo mnogo tema za razgovor, oboje smo voljeli putovati, imali slične poglede na svijet i tako smo se složili’, ispričala je.

O Jakovu je progovorila u jednom intervjuu krajem 2020. godine.

Kolinda Grabar-Kitarović i Jakov Kitarović u braku su od 1996. godine
Profimedia 

'Njegov tata je iz Šibenika. Mama je s Cresa. Odrastao je na Lošinju. Jakov je rođen u Rijeci. Upoznali smo se u Zagrebu 1989. godine. Već smo 30 godina zajedno. Bio je jako zgodan momak', rekla je za Jutarnji list.

Kolinda Grabar-Kitarović i Jakov Kitarović u braku su od 1996. godine
IGOR KRALJ/PIXSELL 

Inače, njih dvoje su išli u istu srednju školu - Prvu riječku hrvatsku gimnaziju. Također, oboje su četvrti razred srednje škole proveli u Americi. Kolinda je bila u Novom Meksiku, a Jakov u Kentuckyju.

Kolinda Grabar-Kitarović i Jakov Kitarović u braku su od 1996. godine
Profimedia 

Vjenčali su se 1996. u Bakru u crkvi Svetog Andreja te imaju dvoje djece. Kći Katarina rodila se 2001., a sin Luka dvije godine kasnije.

Kolinda Grabar-Kitarović i Jakov Kitarović u braku su od 1996. godine
Profimedia 

Kolinda se u fokusu javnosti našla krajem prošle godine kad je snimljena na zagrebačkoj špici u društvu nepoznatog muškarca.

Kolinda Grabar-Kitarović na zagrebačkoj špici u društvu nepoznatog muškarca
Story press 

Tad je imala outfit u kojem je nemamo priliku često vidjeti – nosila je hlače vojničkog uzorka koje je uskladila s popularnim vojničkim čizmama na vezanje. Stajling je upotpunila crnom puffer jaknom i crnom torbom.