Maia Sandu postala je predsjednica Moldavije 24. prosinca 2020. godine.

Tko je Maia Sandu?

Rođena je 24. svibnja 1972. i ima 51 godinu. Diplomirala je ekonomiju na Harvardu i radila kao izvršni direktor u Svjetskoj banci u Washingtonu te govori ruski, engleski i španjolski jezik. Od 2012. do 2015. bila je ministrica obrazovanja.

Maia Sandu je predsjednica Moldavije
Radek Vebr / MAFRA / Profimedia 

U prosincu 2015. osnovala je stranku Akcija i solidarnost, a četiri godine kasnije je s njom pobijedila na parlamentarnim izborima i postala moldavska premijerka. Maia je ostvarila povijesne uspjehe u politici i postala prva žena na poziciji predsjednice u svojoj državi.

Maia Sandu je predsjednica Moldavije
Dmitrij Osmatesko / Sputnik / Profimedia 

Ruski predsjednik Vladimir Putin joj je čestitao kad je u drugom krugu pobijedila njegovog favorita Igora Dodona koji je želio osvojiti drugi mandat. Građani su joj dali povjerenje nakon što je kroz kampanju obećala borbu protiv korupcije i siromaštva i da će napraviti kompletnu reformu pravnog sustava.

Maia Sandu je predsjednica Moldavije
Ludovic MARIN / AFP / Profimedia 

Inače, njezine glasače naljutilo je kad je bivši predsjednik Vladimir Voronin iz Komunističke partije Sovjetskog Saveza komentirao da Maia nije udana, a da se zna protokol za predsjednički mandat.

Maia Sandu je predsjednica Moldavije
Profimedia 

'Kandidat se u javnosti mora pojavljivati u društvu supružnika. Ljudi koji glasuju za nju napravit će veliku grešku. Iskreno, to je izdaja obiteljskih vrijednosti. Ona je smijurija, grijeh i nacionalna sramota Moldavije’, rekao je.

Maia Sandu je predsjednica Moldavije
Maxym Marusenko/NurPhoto / Shutterstock Editorial / Profimedia 

'Nisam nikad smatrala da je sramota biti slobodna žena. Možda je grijeh čak biti i žena?', komentirala je Sandu smireno njegovu izjavu.