Zuzana Čaputova od 15. lipnja 2019. obnaša dužnost predsjednice Slovačke.

Tko je Zuzana Čaputova?

Rođena je 21. lipnja 1973. i ima 50 godina. Diplomirala je pravo na fakultetu u Bratislavi i poznata je po ekološkom aktivizmu. Za sebe često ističe da je odrasla u obitelji otvorenog uma.

Zuzana Čaputova je predsjednica Slovačke
Ukraine Presidency via Bestimage / Bestimage / Profimedia 

Političku karijeru počela je radom u lokalnoj upravi grada Pezinoka i nakon toga se posvetila neprofitnom radu u organizaciji Open Society Foundations koja pomaže zlostavljanoj i iskorištavanoj djeci. U prosincu 2017. ušla je u stranku Progresivna Slovačka i godinu dana kasnije je postala njezina dopresjednica i potom predsjednica.

Zuzana Čaputova je predsjednica Slovačke
MEGA / The Mega Agency / Profimedia 

Napustila je funkciju zbog predsjedničkih izbora na kojima je pobijedila, a jedna je od omiljenih političarki u Slovačkoj te je građani ocjenjuju kao osobu kojoj se može vjerovati. Zuzana se izjasnila da podupire istospolno partnerstvo.

'Preferiram da dijete ima biološku majku i oca. No ako se nalazi na brizi sustava, mislim da bi bilo bolje da ga odgajaju dva partnera puna ljubavi pa i ako su istog spola', rekla je.

Zuzana Čaputova je predsjednica Slovačke
ABACA / Abaca Press / Profimedia 

Kad je riječ o pobačaju i reproduktivnim pravima, zauzima status quo i kaže da ne želi biti dio neke legalne norme koja će upadati u tuđi život. Radije bi prepustila ženi da sama odluči što želi učiniti ovisno o situaciji u kojoj se nalazi.

Zbog svoje borbe za planet je 2016. dobila nagradu Goldman za očuvanje okoliša i često je se zahvaljući njezinom ekološkom aktivizmu uspoređuje s Amerikankom Erin Brockovich.

Zuzana Čaputova je predsjednica Slovačke
EMIL VAŠKO / News and Media / Profimedia 

Nagrađena je 2019. Europskom nagradom za političku kulturu zbog svog truda da poboljša europsku demokraciju. Časopis Forbes ju je 2020. svrstao na 83. mjesto '100 najmoćnijih žena u svijetu'.

Što se tiče njezinog privatnog života, Zuzana iza sebe ima propali brak. Njezin bivši suprug je Ivan Čaputa s kojim je dobila dvije kćeri, a razveli su se 2018. godine. Političarka je trenutačno u vezi s Jurajom Rizmanom.

Zuzana Čaputova i Juraj Rizman su u vezi
Onereps / Česká editoriální fotografie / Profimedia