Katrin Jakobsdottir u studenom 2017. postala je premijerka Islanda i druga je žena u povijesti te države na ovoj poziciji.

Tko je Katrin Jakobsdottir?

Rođena je 1. veljače 1976. i ima 47 godina. Potječe iz obitelji koja je 'proizvela' mnoge utjecajne ljude u islandskoj politici, akademskoj zajednici i književnosti.

Katrin Jakobsdottir je premijerka Islanda
Ole Berg-Rusten / NTB Scanpix / Profimedia 

Diplomirala je islandski i francuski jezik, a radila je na televiziji RUV i kao freelancer u nekoliko medija. Uređivala je i časopis JPV te nakon toga predavala na fakultetu u Islandu. Postala je zamjenica stranke Lijevo-zeleni pokret 2003. dok je 2009. preuzela funkciju ministrice obrazovanja, znanosti i kulture.

Katrin Jakobsdottir je premijerka Islanda
ANDREW CABALLERO-REYNOLDS / AFP / Profimedia 

2017. je uslijedila pozicija islandske premijerke i Katrin je među rijetkim političarima u svijetu koja je ostala omiljena među građanima i tijekom svoje vlasti. Uložila je novac poreznih obveznika u socijalno stanovanje i produženje porodiljnog dopusta te je smanjila nejednakost plaće među spolovima.

Katrin Jakobsdottir je premijerka Islanda
DPPA / DDP USA / PROFIMEDIA 

Morala se nekih promjena odreći zbog partnerskih stranaka iz desnog spektra s kojima je u koaliciji. Ranije ankete pokazale su da je jako popularna političarka u svojoj državi i građani misle da ostavlja dojam integriteta i iskrenosti.

Katrin Jakobsdottir je premijerka Islanda
Roni Rekomaa / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Doživjela je maleni neuspjeh na parlamentarnim izborima 2021., no kroz koalicije i pregovore ostala je premijerka. Ankete nakon izbora pokazale su da je većina Islanđana želi da toj poziciji. Jakobsdottir se protivi članstvu u NATO-u, no zbog koalicijskih partnera ne zahtijeva da se država povuče iz te organizacije. Također, ne želi da Island postane dio Europske unije.

Katrin Jakobsdottir je premijerka Islanda
THOMAS COEX / AFP / Profimedia 

Kad je u pitanju privatni život ove političarke, udana je za Gunnara Sigvaldasona i majka je trojice sinova koji su rođeni 2005., 2007. i 2011. godine.