Jacinda Ardern bila je premijerka Novog Zelanda od 2017. do 2023. godine.

Tko je Jacinda Ardern?

Rođena je 26. srpnja 1980. i ima 43 godine. Diplomirala je političke komunikacije i odnose s javnošću, a u politiku ju je uključila njezina teta Marie Ardern, dugogodišnja članica Laburističke stranke. 

Jacinda Ardern bila je premijerka Novog Zelanda
Marty MELVILLE / AFP / Profimedia 

Jacinda je postala članica laburista sa 17 godina. Neko vrijeme živjela je u New Yorku, gdje je volontirala u javnoj kuhinji i potom se preselila u London i bila savjetnica britanskog premijera Tonyja Blaira. Početkom 2008. Ardern je izabrana za predsjednicu Međunarodne unije socijalističke omladine zbog čega je proputovala veliki dio svijeta. 

Jacinda Ardern bila je premijerka Novog Zelanda
Marty MELVILLE / AFP / Profimedia 

Na parlamentarnim izborima 2008. bila je 20. na listi Laburističke stranke. To je bio vrlo visok položaj za nekoga tko već nije bio zastupnik i praktički joj je osigurao mjesto u Parlamentu. Postala je najmlađa zastupnica, no vrhunac njezine karijere bio je kad je preuzela mjesto predsjednice Laburističke stranke 2017. i nekoliko mjeseci kasnije postala premijerka.

Jacinda Ardern bila je premijerka Novog Zelanda
Oliver Contreras / Zuma Press / Profimedia 

Posvetila se iskorjevanju siromaštva na Novom Zelandu i pritom se primarno koncentrirala na djecu. Pokrenula je pomoć za obitelji s više djece, produljila porodiljni dopust i povećala naknadu. Uvela je besplatnu hranu u škole za više od 200.000 učenika, omogućila besplatne posjete doktoru, založila se za socijalno stanovanje i odlučila da se učenicama pruže besplatne higijenske potrepštine za menstruaciju, a povećala je i minimalne plaće.

Jacinda Ardern i Clarke Gayford imaju kćer
Mark Tantrum / AFP / Profimedia 

Ardern je osvojila naklonost građana, ali je se često opisuje kao političarkom zvijezdom zbog njezine prisutnosti u medijima. Koriste se nadimci za nju poput 'Jacinda efekt' i 'Jacindamanija'. Podupire prava LGBT zajednice, a u rujnu 2019. bila je jedna od 15 žena koje su krasile naslovnicu britanskog izdanja časopisa Vogue na kojem je kao gost urednik radila Meghan Markle.

Jacinda Ardern bila je premijerka Novog Zelanda
Dinendra Haria / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Časopis Forbes ju je iste godine svrstao na 38. mjesto na listi '100 najmoćnijih žena u svijetu'. Našla se i na listi časopisa Time i bila je razmatrana za osobu godine. Sveučilište Harvard joj je 2020. udijelilo Gleitsman International Activist Award i novčanu nagradu od 150.000 dolara donirala je za fakultetsko obrazovanje na Novom Zelandu.

Jacinda Ardern bila je premijerka Novog Zelanda
Lynn Grieveson / Alamy / Alamy / Profimedia 

U njezinu čast su kukac, lišaj i mrav dobili ime prema njoj. Zbog načina na koji je riješila teroristički napad na džamije u Christchurchu u ožujku 2019. spominjalo se da možda dobije Nobelovu nagradu mir, no to se pokazalo netočnim.

Jacinda Ardern bila je premijerka Novog Zelanda
DW Images / Shutterstock Editorial / Profimedia 

Jacinda je šokirala mnoge kad je početkom ove godine dala iznenadnu ostavku.

'Prošloga sam se ljeta nadala da ću se uspjeti pripremiti ne samo za još jednu godinu nego za još jedan mandat, jer u ovoj godini je to potrebno. Nisam u tome uspjela', rekla je i dodala da više nema snage voditi državu.

Jacinda Ardern bila je premijerka Novog Zelanda
EUC / Zuma Press / Profimedia 

Kad je Ardern odlazila, u dvorištu parlamenta okupile su se stotine ljudi. Bivša premijerka grlila je redom svakog svog člana parlamenta, a mnogi su bili emotivni. Što se tiče njezinog privatnog života, Jacinda je od 2012. u vezi sa zgodnim televizijskim voditeljem Clarkeom Gayfordom te su tijekom njezinog mandata, u lipnju 2018., dobili kćer Neve Te Arohu.

Jacinda Ardern i Clarke Gayford imaju kćer
Derek HENDERSON / AFP / Profimedia 

Dugogodišnjem partneru i svojoj kćeri obratila se kad je davala ostavku. Njemu je zahvalila na podršci i strpljenju te dodala: 'Hajdemo se vjenčati'. Kćeri je, pak, poručila da će biti s njom kad ove godine krene u malu školu.