Michael Fagan proslavio se nakon što je 9. srpnja 1982. provalio u Buckinghamsku palaču i ušuljao se u sobu kraljice Elizabete II. Fagan je oko 7 sati ujutro preskočio zid palače, popeo se uz oluk i ušao kroz jedan od prozora.

Malo je lutao palačom, a onda je ušao u kraljičinu sobu dok je spavala. U jednom je intervjuu rekao da je to bilo slučajno, jer nije znao koja je soba njezina. Kraljica se probudila, a on je bio toliko zbunjen da nije znao što bi joj rekao. Ubrzo je došlo osiguranje koje je pozvalo policiju.

Inače, to je bio drugi put da je Fagan ušao u Buckinghamsku palaču. Prvi je put provalio mjesec dana ranije. Tvrdio je da je ušao kroz otvoreni krovni prozor i da je pola sata tumarao palačom grickajući sir i krekere. Tom je prilikom sjeo na tron i navodno je popio pola boce Charlesovog vina.

Provala Michaela Fagana u palaču u to je vrijeme bila samo 'građanska nepravda', a ne kazneno djelo. Umjesto toga, optužen je prema Zakonu o krađi za krađu boce vina iz palače tijekom svoje prve provale, u lipnju 1982. godine. Međutim, porota ga je oslobodila te optužbe u rujnu 1982.

Michael Fagan provalio je u Buckinghamsku palaču
PA / PA Images / Profimedia 

Poslan je na liječenje (kao pacijent, a ne kriminalac) u sigurnu psihijatrijsku bolnicu u Liverpoolu, odakle je pušten tri mjeseca kasnije. Tijekom godina, Fagan je dao različite izjave o svojim razlozima provale u Buckinghamsku palaču.

Prema priči The Guardiana nakon incidenta, isprva je rekao policiji da je to napravio jer je bio zaljubljen u kraljicu, ali u drugim je prilikama izjavio da je mislio kako bi mu kraljica mogla pomoći na neki način. Ili, kako je rekao za Independent, odluku o provali potaknula je produljena reakcija na uzimanje halucinogenih gljiva nekoliko mjeseci prije incidenta.

Kraljica Elizabeta II preminula je 2022. godine
GoffPhotos.com / Goff Photos / Profimedia 

Godine 2020. The Sun je izvijestio da je Michael Fagan doživio srčani udar i da mu je dijagnosticiran COVID-19, ali preživio je oboje. On danas ima 75 godina i navodno još uvijek živi u Londonu, prema pisanju tamošnjih medija.

Kad je kraljica preminula u rujnu 2022., Fagan je dao izjavu za britanske medije, a komentirao je i novog kralja.

'Žao mi je što je otišla. Ne bih govorio ništa više od toga, neka počiva u miru. Ne mislim ići na sprovod, ali bio sam u crkvi i zapalio sam svijeću za nju. Mislim da će Charles raditi dobar posao i da će se dobro brinuti o planetu. Bit će jako dobar u tome. U društvu postoje velike razlike između bogatih i siromašnih i mislim da će Charles pomoći da se to promijeni', rekao je.

Inače, peta epizoda četvrte sezone popularne serije ‘Kruna’ bavi se Michaelom Faganom i njegovom provalom u Buckinghamsku palaču.