Prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman i njegova supruga Ankicadobili su troje djece – sinove Miroslava i Stjepana te kćer Nevenku.

Miroslav, Ankica i Nevenka Tuđman
Robert Anic/PIXSELL 

Tko je Nevenka Tuđman?

Rođena je 3. ožujka 1951. i ima 72 godine. Pohađala je eksperimentalnu zagrebačku englesku gimnaziju, a navodno je u srednjoj školi bila iznimno talentirana za slikarstvo. U vrijeme političkog uspona obitelji Tuđman razgranala je prilično impresivno poslovno carstvo, pisao je 24sata.

Nevenka Tuđman je kći Franje Tuđmana
Jurica Galoic/PIXSELL 

Naime, pokrenula je u zgradi MORH-a biznis s tvrtkom Netel, uvozila je elektronske aparate, televizore i drugu tehniku, proizvodila kornete za sladolede... Ipak, lanac poduzeća nije nadživio Tuđmanov odlazak sa scene.

Ćiro Blažević je Nevenku Tuđman zvao 'moja princeza'
GORAN STANZL/PIXSELL 

Nevenka Tuđman, koju je Ćiro Blažević zvao ‘moja princeza’, nije predstavljala klasičnu ‘zlatnu mladež’. Vozila je Mercedes, očito je voljela bogatstvo, imala je velike ambicije, baš kao i njezin otac, ali se nije pojavljivala u medijima, nije davala intervjue niti je nastojala biti viđena na špici.

Miroslav, Ankica i Nevenka Tuđman
MARKO PRPIC/PIXSELL 

Često je, međutim, pratila predsjednika - na diplomatske domjenke, putovanja u strane zemlje, Sjedinjene Države, Kinu i drugdje.

Zabranjena ljubav

Nevenka se još kao 13-godišnjakinja ludo zaljubila u ljepuškastog studenta, Zemunca Stevana Košutića. Sve do 18. godine patila je za njim, a onda se, pod okriljem noći, iskrala iz vile u Nazorovoj i pobjegla s njim u Srbiju.

Nevenka Tuđman je kći Franje Tuđmana
Jurica Galoic/PIXSELL 

Obiteljska svađa okončana je kad je, nekoliko godina kasnije, Nevenkin brak propao pa se vratila u obiteljski dom. S Košutićem je dobila dvojicu sinova - Dejana i Sinišu. Nevenka se posljednjih godina u javnosti pojavljivala vrlo rijetko, uglavnom uz Andreja Plenkovića u predizbornim aktivnostima ili na odavanjima počasti pokojnom ocu.