Bivši HDZ-ov ministar graditeljstva i prostornog uređenja, Lovro Kuščević, nakon dugo vremena je snimljen u javnosti. Naime, stigao je na Županijski sud u Splitu, gdje mu je počelo suđenje zbog optužbi za zlouporabu položaja i ovlasti dok je bio načelnik općine Nerežišća na Braču.

Prema USKOK-ovoj optužnici prvookrivljeni Kuščević tereti se da je od prosinca 2008. do 24. ožujka 2018., kao načelnik Općine Nerežišća dogovorio s drugookrivljenicom, svojom suprugom Zoranom, isplanirao kupnju poljoprivrednog zemljišta za 70.000 kuna, piše 24sata.

Lovro Kuščević je bivši HDZ-ov ministar graditeljstva i prostornog uređenja
Ivo Cagalj/PIXSELL 

Isto je potom prenamijenio u građevinsko, nakon čega su ga dijelom prodali, a dijelom zadržali za sebe pribavivši nepripadnu materijalnu korist od najmanje 2.289.045 kuna. Tereti da se da je trećeokrivljenom Ivicu Žuviću, svom šogoru, omogućio kupnju POS-ovog stana iako je znao da na to nema pravo. Kuščevića se tereti i za druge malverzacije s prostornim planom Općine Nerežišća pa su tako ruševne nastambe postale gospodarske zgrade, a štale i pašnjaci vile, stambene, poslovne ili zgrade mješovite namjene.

Lovro Kuščević je bivši HDZ-ov ministar graditeljstva i prostornog uređenja
Ivo Cagalj/PIXSELL 

Optužnica navodi da je Kuščević stekao nepripadajuću imovinsku korist od 1,3 milijuna kuna manipulacijama sa stečajem tvrtke u Supetru, ali i da je pokušavao utjecati na svjedoka rekavši mu da će se ‘odužiti njemu i njegovoj obitelji’ na što svjedok nije pristao. Nakon svih objavljenih afera Kuščević je bio primoran dati ostavku. Bilo je to u ljeto 2019., a samo dva mjeseca nakon ostavke, počela je službena istraga. Gotovo četiri godine čekalo se na početak suđenja.