KOLINDA SLAVI ROĐENDAN: S Jakovom je od studentskih dana, svi su se pitali tko je muškarac s kojim je snimljena na špici

Kolinda Grabar-Kitarović danas slavi 55. rođendan, a otkrila je gdje ga je dočekala.

Story press

Bivša hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović danas slavi 55. rođendan. Dočekala ga je u Ukrajini, a tim povodom objavila je fotografije i otkrila što je tamo doživjela.

'Samo 20-ak sati prije nego što ću postati jednu godinu mudrijom, probudio nas je zvuk tako dobro poznat Hrvatima moje generacije - zavijanje sirene za uzbunu od zračne opasnosti koje je paralo ranu kijevsku zoru. Dok sam mračnim hodnicima pronalazila put u sigurnost skloništa, živote, budućnost, nade i snove djece, žena i muškaraca koji su živjeli na ulazu broj jedan zgrade u Komarovoj ulici u Umanu raspršio je ruski projektil. Ne, nisu imali nesreću živjeti na toj adresi. Netko ih je namjerno izabrao, ciljao i ubio. I taj netko za to mora odgovarati. Sjećam se koliko sam cijenila život dok sam provodila vrijeme u hrvatskim skloništima. Ali tako brzo zaboravljamo… Život ovdje, a i na toliko mnogo mjesta diljem svijeta, svjedoči tome koliko često sve čime smo blagoslovljeni uzimamo zdravo za gotovo. O tome koliko jedni druge uzimamo zdravo za gotovo. Od tome koliko mir uzimamo zdravo za gotovo. Budući da sam svjedočila tome što jesam u proteklih nekoliko dana, dopustit ću si dozu patetike i svima vama uputiti svoje rođendanske želje: Život je uistinu dragocjen. Cijenite ga i poštujte. I svoj vlastiti i tuđe živote. I ako sam išta naučila u ovih proteklih 55 godina, naučila sam što to znači stajati sama. I kolika je ogromna razlika kad stojimo zajedno. Hvala svima vama koji ste uvijek stajali uz mene! I ja ću uvijek stajati s vama!', napisala je.


Kolinda je bila hrvatska predsjednica od 2015. do 2020., a najveća joj je podrška suprug Jakov. Što se tiče njihove ljubavne priče, par se upoznao 1989. još u studentskim danima, a ona je jednom prilikom otkrila da se prvi susret dogodio na jednoj zabavi za Novu godinu.

Profimedia 

Upoznala nas je zajednička prijateljica na jednoj novogodišnjoj zabavi. Imali smo mnogo tema za razgovor, oboje smo voljeli putovati, imali slične poglede na svijet i tako smo se složili’, ispričala je.

O Jakovu je progovorila u jednom intervjuu krajem 2020. godine.

Profimedia 

'Njegov tata je iz Šibenika. Mama je s Cresa. Odrastao je na Lošinju. Jakov je rođen u Rijeci. Upoznali smo se u Zagrebu 1989. godine. Već smo 30 godina zajedno. Bio je jako zgodan momak', rekla je za Jutarnji list.

IGOR KRALJ/PIXSELL 

Inače, njih dvoje su išli u istu srednju školu - Prvu riječku hrvatsku gimnaziju. Također, oboje su četvrti razred srednje škole proveli u Americi. Kolinda je bila u Novom Meksiku, a Jakov u Kentuckyju.

Profimedia 

Vjenčali su se 1996. u Bakru u crkvi Svetog Andreja te imaju dvoje djece. Kći Katarina rodila se 2001., a sin Luka dvije godine kasnije.

Profimedia 

Kolinda se u fokusu javnosti našla krajem prošle godine kad je snimljena na zagrebačkoj špici u društvu nepoznatog muškarca.

Story press 

Tad je imala outfit u kojem je nemamo priliku često vidjeti – nosila je hlače vojničkog uzorka koje je uskladila s popularnim vojničkim čizmama na vezanje. Stajling je upotpunila crnom puffer jaknom i crnom torbom.