ĆIRO JE 2005. HTIO BITI PREDSJEDNIK: 'Neka Boga moli da ja pobijedim jer bih ga jedini amnestirao za sve gafove'

Miroslav Ćiro Blažević se krajem 2004. kandidirao na predsjedničkim izborima, no nije se proslavio.

Patrik Macek/PIXSELL

Hrvatsku javnost potresla je vijest o smrti Miroslava Ćire Blaževića. Njegova biografija je i više nego zanimljiva, a jeste li znali da je ‘trener svih trenera’ pokušao biti predsjednik Lijepe Naše?

Naime, Ćiro je krajem 2004. prvi put službeno uplovio u političke vode. Dok je još bio Varteksov trener, kandidirao se na predsjedničkim izborima kao kandidat Stranke hrvatskih branitelja. Svome protukandidatu Stjepanu Mesiću tada je poručivao: ‘neka Boga moli da ja pobijedim jer bih ga jedini amnestirao za sve gafove koje je napravio’, piše Večernji list.

Robert Gašpert 

Uzor mu je bio Franjo Tuđman, a imponirala mu je Titova veličina. Blažević je tada govorio:

Uvijek sam bio protiv Tita, a Tuđman mi je jednom prigodom kazao: “Da više nikad ništa nisi rekao protiv Tita, jer da nije bilo Tita, ne bi bilo ni Hrvatske.” Zamolio sam poglavara da mi to objasni, a on mi je samo kazao: “Ustav iz 1974.”’.

Robert Gašpert 

No Ćiro se na predsjedničkim izborima u siječnju 2005. nije proslavio. Završio je deveti s 0.8 posto glasova, odnosno nešto manje od 18.000 glasova. Pobjednik je bio Stjepan Mesić, a druga je bila Jadranka Kosor.

Blažević je za kampanju potrošio 200.000 eura, zbog čega je, kako je kazao, ‘jako žalostan’.

Puno je to novca, iako si ja utvaram da sam bogat čovjek’, govorio je tada, piše Index.

Patrik Macek/PIXSELL 

Također je rekao da je vodio atipičnu kampanju, uz minimalne troškove i da može posvjedočiti da su dvoje favorita u svojim kampanjama potrošili znatno više nego što prikazuju. Govorio je i da je odustao od izbornih plakata te da je 100.000 kuna, koliko je isprva planirao potrošiti u tu svrhu, preusmjerio onima kojima je taj novac najpotrebniji.

Zatim je 2016. na parlamentarnim izborima bio kandidat liste kandidata Koalicije za premijera, koju je predvodio pokojni zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, za dijasporu. Bio je nositelj liste, a osvojio je svega 259 glasova.