BERNARDIĆ DIJELIO RUŽE, A KOSOR ODUŠEVILA MAJICOM: Ovako su domaći političari obilježili Dan žena

Brojni domaći političari i bivši političari oglasili su se na društvenim mrežama povodom Dana žena.

Luka Stanzl/PIXSELL/Dalibor Urukalovic/PIXSELL/Patrik Macek/PIXSELL/Robert Gašpert

Povodom Međunarodnog dana žena, koji se obilježava 8. ožujka, oglasili su se brojni domaći političari i bivši političari na društvenim mrežama.

Kad smo pomislile da se u 21. stoljeću nećemo morati trgati za naša temeljna prava, razuvjerili su nas. Vrijeme je da mi razuvjerimo sve fanatike i šoviniste da će s nama moći postupati kao s manje vrijednim bićima. Odbijamo biti poslušne, vratit ćemo ih u srednjovjekovne rupe kamo pripadaju. Žene, u vama leži iskonska snaga promjene, dobrote i pravednosti. Ujedinimo se u borbi za prava žena, budimo si podrška, uvažavajmo jedna drugu. Sretan nam 8. mart!’, napisala je saborska zastupnica i politička tajnica SDP-a, Mirela Ahmetović.


Svim ženama u Hrvatskoj čestitam socijaldemokratski praznik Međunarodni dan žena! Žene su danas, nažalost, neravnopravne u svakom segmentu društva - na poslu, kod kuće, u visini iznosa plaće i mirovine, a žrtve su i sve većeg broja nasilja. Naša svakodnevica je razlog za glasan otpor! SDP će se uvijek snažno i beskompromisno suprotstaviti svakom obliku diskriminacije i stajati na braniku zaštite ženskih prava i sloboda. Pravo na izbor mora ući u Ustav! Živjele žene! Živio 8. mart!’, poručio je predsjednik SDP-a Peđa Grbin.


Sretan vam Dan žena!!!’, napisao je bivši ministar zdravstva i nekadašnji župan Ličko-senjske županije, Darko Milinović. Također, objavio je fotografiju na kojoj stoji citat Nore Ephron: ‘Prije svega – budi heroina svog života, a ne žrtva’.


Svim pripadnicama ljepšeg i jačeg spola želim sve najbolje povodom međunarodnog Dana žena!’, poručio je saborski zastupnik i predsjednik HSS-a Krešo Beljak.


‘Onaj dan kad curicama govorimo da mogu biti sve što požele i dječacima da ih cijene i poštuju njihove izbore. Istovremeno dan kad zahvaljujemo svim curama, djevojkama, ženama koje su se do sada borile i marširale za ženska, odnosno ljudska prava. 21. stoljeće je, a mi još uvijek marširamo. Sretan vam svima Dan žena!’, napisala je saborska zastupnica Marijana Puljak.


Žena je stvorena iz rebra muževog, ne iz njegovog stopala da se po njoj gazi, ne iz njegove glave da se njome vlada, već iz njegovog boka da mu bude jednaka, ispod ruke da bude zaštićena, pored srca da bude voljena." Talmud. Drage žene, neka vam sve bude blagoslovljeno. Bez vas bi ovaj svijet bio jedno jako tužno, samotno i besmisleno mjesto. Sretan vam današnji i svaki drugi dan! Hvala vam na svemu’, poručio je saborski zastupnik Marin Miletić.


Oglasila se i bivša ministrica znanosti i obrazovanja, Blaženka Divjak.

Sretan Međunarodni dan žena svim ženama, ali i muškarcima koji aktivno podupiru prava žena u svakodnevnom životu. Pravo na sretno djetinjstvo, pravo na obrazovanje, pravo na jednaku plaću za pošteni rad, pravo na sudjelovanje u svim sferama javnoga i političkoga života, pravo na dostojanstven život, pravo na izbor - za sve. Čine li vam se ti zahtjevi zastarjelima jer potiču iz nekog drugog vremena, možda vi jednostavno imate sreće ili ste se uspjeli izboriti, ali pogledajte oko sebe, jer mnogi su teški slučajevi u Hrvatskoj koji ovo demantiraju, ali i statistika. Da se razumijemo, ne vjerujem u to da mi žene trebamo prihvatiti "muške" načine da bismo imale jednaka prava, niti da moramo hodati po svijetu zapuštene kako bi nas se ozbiljno shvaćalo, niti da u svemu što radimo moramo težiti savršenstvu. Vjerujem u pošteni rad, empatiju, hrabrost i solidarnost. A te osobine nemaju spol i trebamo ih jednako cijeniti i njegovati kod svih. U tome presudnu ulogu ima odgoj u kući, odgoj i obrazovanje u školi i na fakultetu, a i današnje vrijeme i mediji i društvene mreže’, napisala je i dodala:


Moja je mama bila prva emancipirana žena i feministkinja u mojem životu, iako sama vjerojatno nije toga bila svjesna niti su njoj te riječi išta značile. Stoga odgovornost je na svima nama, pa čak i ako toga nismo svjesne i svjesni. Svi smo pozvani promicati i štiti jednaka prava u Hrvatskoj i pokazivati građansku hrabrost, posebno kada je teško. Na kraju, ne zaboravimo na žene i djevojčice diljem svijeta koje su ostale bez mnogih prava, kao što su žene u Afganistanu bez prava na obrazovanje ili učenice u Iranu koje su otrovane u školama ili one u državama razorenima ratovima... Danas je dan za slavljenje uspjeha u borbi za prava žena, ali i solidarnost sa svima koje trpe zbog toga jer su žene’.

SANDRA ŠIMUNOVIĆ/PIXSELL 

Drage moje žene, od srca vam čestitam Međunarodni dan žena. Danas slavimo naša društvena, ekonomska, kulturna i politička postignuća. Nikada nemojte dozvoliti da vas itko podcjenjuje i upamtite, nema toga što žena ne može podnijeti i nema toga što žena ne može ostvariti’, poručila je gradonačelnica SamoboraPetra Škrobot.


Svim tviterašicama sretan Dan žena, uzmimo i ostale dane u godini’, napisala je bivša ministrica zaštite okoliša i prirode, Mirela Holy


Sretan s puta!!’, poručila je bivša premijerka Jadranka Kosor koja je odjenula majicu na kojoj piše ‘FEMME power’.


Drage žene, sretan Vam 8. mart! Po jutru se dan poznaje!’, napisao je bivši predsjednik SDP-a i saborski zastupnik Davor Bernardić koji je objavio fotografije na kojima dijeli ruže ženama na Trgu bana Josipa Jelačića.