TKO JE ROMAN ABRAMOVIČ? Rano je ostao bez oba roditelja, ima sedmero djece i čest je gost na našoj obali

Ruski oligarh Roman Abramovič ima zanimljivu biografiju.

Profimedia

Ruski milijarder Roman Abramovič (56) oduvijek je privlačio pozornost javnosti i medija, a njegova biografija je i više nego zanimljiva.

Profimedia 

Poznat je i kao prijatelj ruskog predsjednika Vladimira Putina, a tijekom posljednjih 20 godina bio je upleten u niz sudskih prijepora - od ucjene i podmićivanja do prevare s kreditima. Njegovo bogatstvo procjenjuje se na 9,2 milijarde dolara.

Rano ostao bez oba roditelja

Ruski oligarh rođen je 24. listopada 1966. u Saratovu na jugozapadu Rusije. S nepunih godinu dana ostao je bez majke. Dio izvora tvrdi kako je umrla u 28. godini od posljedica odlaska na abortus, no to nikad nije potvrđeno. Niti dvije godine kasnije, preminuo mu je i otac - bio je na gradilištu i dogodila se nesreća u kojoj je stradao... Brigu o Romanu tad je preuzela rodbina njegova oca koja je živjela na sjeveru Rusije.

Profimedia 

Nakon što je odustao od dva fakulteta, počeo je prodavati plastične lutke na tržnici, a njegov prvi korak prema ozbiljnom obogaćivanju počeo je tijekom perestrojke, kada se SSSR počeo raspadati.

Naime, promjene su olabavile pritisak režima na tvrtke pa su tako oligarsi mogli legalizirati i kupiti državne tvrtke. Abramovič je 1992. uhićen jer je koristio lažne dokumente kako bi nabavio 55 tankera dizela, no optužbe protiv njega su ubrzo odbačene.

Profimedia 

Njegovo je bogatstvo dodatno naraslo kada se sprijateljio s Borisom Berezovskim koji je vodio tvornicu automobila Lada i bio blizak prijatelj tadašnjeg predsjednika Borisa Jeljcina. Nakon raspada SSSR-a zaradio je svoje prve milijarde, i to kupnjom naftne tvrtke Sibneft. S Berezovskim je kupio tvrtku za 100 milijuna funti, kada je njezina vrijednost bila procijenjena na 600 milijuna funti.

Profimedia 

Time je izgradio osnovu za zgrtanje ostatka bogatstva, a samo je prodajom Sibnefta uprihodio 1,8 milijardi funti. Abramovič se bavio i politikom. Naime, 2000. postao je guverner dalekoistočne regije Čukotke, osvojivši čak 92 posto glasova i uloživši 180 milijuna funti u kampanju.

Prije 20-ak godina kupio je britanski nogometni klub Chelsea i uložio nezamislive svote novca kako bi ga pogurao. Momčad sa začelja ljestvice preobrazio je u diva Premier lige. Ipak, prošle godine je bio prisiljen prodati Chelsea nakon što je stavljen na popis sankcioniranih osoba od strane Velike Britanije, Europske unije, Švicarske, Kanade, Australije i Novog Zelanda.

Profimedia 

Abramovič je jedan od 35 ruskih oligarha koje je ruski oporbeni čelnik Aleksej Navaljni ocijenio kao 'ključne pokretače kleptokracije' koju vodi Vladimir Putin.

Čest gost na Jadranu

Unatoč tome što je vrlo tajnovit i preferira život daleko od svjetla reflektora, milijarder vodi luksuzan život u kojem mu ne manjka superjahti i privatnih aviona.

Profimedia 

Sa svojim plovilima ljeti se često usidri i na hrvatskoj obali, točnije u dubrovačkom akvatoriju. Njegova superjahta Eclipse najveća je i najskuplja megajahta na svijetu. Dugačka je 170 metara, ima čak 70 članova posade, 15 soba, tri helidroma, disko klub, dva bazena, wellness centar i proturaketni štit.

Što se tiče njegovog ljubavnog života, iza sebe ima tri propala braka i otac je sedmero djece.