ROĐENDAN GENIJA: Dosje FBI-ja otkrio je mračnu stranu Stevea Jobsa kojom je povrijedio dvije posebne žene

Prije 11 godina FBI je u javnost pustio dosje o Steveu Jobsu koji ga prikazuje u ne baš lijepom svjetlu.

Profimedia

Pokojni američki poduzetnik Steve Jobs danas bi slavio 68. rođendan. Svojim izumima mijenjao je svijet, a evoluciju u svijet mobilne tehnologije donio je njegov iPhone. I dok je za jedne bio genije, drugi su išli toliko daleko da su ga zvali kradljivcem ideja.

Profimedia 

Jobs se rodio 24. veljače 1955. u San Franciscu, a 1976. on i Steve Wozniak osnovali su danas slavni Apple. Prije 11 godina američki FBI je u javnost pustio dosje o njemu u kojem su ga prikazali u ne baš lijepom svjetlu.

Profimedia 

Izvještaj je datirao iz 1991. nakon što ga je tadašnji predsjednik George Bush želio imati u svom Vijeću za izvoz. Za tu priliku FBI je razgovarao s Jobsovim suradnicima, prijateljima, članovima obitelji, susjedima pa i samim šefom Applea koji je za njih odvojio svega sat vremena.

Profimedia 

On im je u razgovoru otkrio da je od 1970. do 1974., dok je pohađao srednju školu i fakultet, konzumirao marihuanu, hašiš, LSD. Izvještaj je naveo da je bio predmetom nekoliko parnica zbog svog položaja u Appleu, ali da nije bio uhićen te da nije bio član komunističke partije.

Profimedia 

Opisan je kao tvrdoglav, radoholičar i vođen vizijom, a neki su ga nazvali i genijem. Istražiteljima je rečeno kako ima integritet samo kada stvari ispadnu onako kako je on to zamislio. Jedna žena je FBI-ju rekla kako mu je privatni život patio zbog njegova narcizma i plitkosti te kako su mu iskustva s istočnjačkim religijama popravila život. Zanimljivo je kako su svi intervjuirani ipak smatrali da zaslužuje biti u Vijeću.

Profimedia 

Također, mrlju na njegovoj briljantnoj karijeri ostavila je još jedna priča iz njegova života. U vezi s Chrisann Brennan 1978. dobio je kćer Lisu Brennan-Jobs. Očinstvo je negirao prvo tvrdeći da je otac djeteta netko drugi. Pojavio se nekoliko dana nakon poroda te pomogao odabrati ime za dijete i nestao.

Profimedia 

Priznao ju je tek nekoliko godina kasnije nakon DNK analize. Na sudu je tvrdio da je sterilan i neplodan. Kasnije je jedno računalo nazvao Lisa, ali je tvrdio da to nema veze s njom. To je priznao tek kasnije. Lisa je oca upoznala tek 1986. godine. Steve Jobs preminuo je 5. listopada 2011. nakon što se dugo vremena borio s tumorom gušterače.