TKO JE NAJBOGATIJA ŽENA NA SVIJETU? Nikad se ne šminka, a s majkom se sretala samo na sudu

Iako je većinska vlasnica L'Oreala, Françoise Bettencourt Meyers se ne šminka, rijetko se fenira i skoro nikad ne čupa obrve.

Profimedia

Unuka osnivača L'Oreala, Françoise Bettencourt Meyers (69), trenutačno je najbogatija žena na svijetu. Za razliku od mnogih bogatih nasljednika koji brzo potroše novac, ona stalno povećava imovinu te se njezino bogatstvo trenutačno procjenjuje na 78,6 milijardi dolara.

Ono što je zanimljivo je da gotovo nitko njezin lik ne bi povezao s činjenicom da je ona jedna od najbogatijih žena na svijetu. Iako je većinska vlasnica L'Oreala, ona se ne šminka, rijetko se fenira i skoro nikad ne čupa obrve.

Profimedia 

Pored toga Françoise je i majka dvoje djece, a u braku je skoro četrdeset godina. Većinski udio u L'Orealu, koji je naslijedila nakon što je njezina ekstravagantna majka Liliane Bettencourt 2017. preminula u 95. godini života, tada je vrijedio ‘samo’ 39,5 milijardi dolara.

Danas Françoise posjeduje 33 posto najveće svjetske kozmetičke kompanije koju je 1909. osnovao njezin djed Eugène Schueller, nadareni kemičar, nakon što je u kuhinji svog dvosobnog pariškog stana zamutio prvu boju za kosu koja nije smrdjela niti iritirala kožu.

Profimedia 

Njegova unuka aktivno sudjeluje u poslovanju L'Oreala kao članica upravnog odbora i kao predsjednica upravnog odbora obiteljskog holdinga Tethys, pod čijom su kapom sve njezine investicije. Samo od L'Oreala godišnje na ime dividendi ubire više od pet milijardi eura.

Suprug joj je francuski biznismen židovske vjeroispovijesti Jean-Pierre Meyers, sin rabina koji je stradao u Auschwitzu. Vjenčali su se 1984. u Toskani i imaju dva sina: Jeana-Victora Meyersa koji ima 36 godina i Nicolasa Meyersa koji je dvije godine mlađi.

Sinove su odgajali u židovskoj vjeri i tradiciji s obzirom na to da je Françoise prije udaje prešla na religiju svog supruga. Bio je to na neki način šamar njezinom ocu koji je za vrijeme njemačke okupacije pisao pamflete u antisemitskoj reviji La Terre Française, organu nacističke propagande.

Profimedia 

Ova milijarderka ne voli baš biti u javnosti koju je vječno izbjegavala sve do 2007., kad je od suda zatražila da se njezinoj majci oduzme poslovnu sposobnost. Naime, njezina majka Liliane Bettencourt je u to vrijeme šokirala javnost svojom vezom s 25 godina mlađim piscem i fotografom koji se zove François-Marie Banier.

Bettencourt Meyers optužila je Baniera da je iskorištavajući mentalnu slabost njezine majke tijekom 20 godina od nje izmuzao skoro milijardu dolara u novcu, nekretninama, umjetničkim slikama i policama osiguranja.
Poklonila mu je čak i otok na Sejšelima s tri luksuzne kuće i avionskom pistom.

Profimedia 

U prosincu 2007., nedugo nakon smrti svog oca Andréa Bettencourta, koji je bio ministar u nekoliko francuskih vlada, Françoise je od jednog sluge saznala da njezina majka namjerava svog dečka učiniti nasljednikom. Odlučila je tome stati na kraj i zatražila je starateljstvo nad svojom majkom oboljelom od Alzheimerove bolesti.

Ovdje se ne radi o novcu, nego o predatoru koji je razorio moju obitelj’, govorila je na sudu Françoise.

Liliane je kćerinu tužbu protiv Baniera doživjela kao napad na sebe i gadno se posvađala sa svojim jedinim djetetom. Kćeri je objavila rat i zaprijetila da će je razbaštiniti ne prestane li se miješati u njezine poslove. Blatila je vlastitu kćer u javnosti i s njom je prekinula sve odnose. Iako su živjele u istoj pariškoj ulici, majka i kćer sretale su se samo na sudu.

Profimedia 

Ja sam zdrava kao povrće, ali ne znam koja je mušica ugrizla moju kćer, skroz ju je poremetila’, govorila je Liliane.

Pravomoćnom presudom iz 2012. Françoise i njezina dva sina postali su Lilianini staratelji i preuzeli su kontrolu nad cjelokupnom obiteljskom imovinom. François-Marie Banier je 2015. zbog iskorištavanja nemoćne osobe osuđen na dvije i pol godine strogog zatvora i naloženo mu je da plati Françoise 158 milijuna eura odštete. I na kraju je Françoise uspjela ne samo obraniti imperiju L'Oreala od predatora, već je i povećala svoje bogatstvo.