65-godišnja Dubravka Šuica bivša je dubrovačka gradonačelnica, a danas povjerenica za demokraciju i demografiju, koja predvodi rad Komisije na deliberativnoj demokraciji i Konferenciju o budućnosti Europe.

Prije nego što je započela političku karijeru radila je kao profesorica u dubrovačkim i osnovnim i srednjim školama, a predavala je engleski i njemački.

Supruga Stijepu koji je umirovljeni pomorski kapetan, upoznala je na vjenčanju zajedničkih prijatelja, a zajedno su dobili kćer Mirtu koja je po zanimanju odvjetnica.

Inače, Dubravka je 2013. godine prvi put izabrana je za zastupnicu u Europskom parlamentu, a 2014. je ponovno izabrana.

Kada se kandidirala za potpredsjednicu Europske komisije, objavila je na službenim stranicama izjavu o financijskim interesima, dokument sličan našoj imovinskoj kartici. Objava je izazvala veliki interes javnosti, a razlog su bile dionice i nekretnine koje Dubravka posjeduje.

Iz dokumenta se moglo iščitati da većina imovine obitelji Šuica glasi na supruga zastupnice i umirovljenog zapovjednika broda Stijepu Šuicu. To su obiteljska kuća u Dubrovniku, stan u Zagrebu, vikendica u Blidinju (BiH), a on je i suvlasnik kuće na Pelješcu koju je naslijedio od roditelja.

Također, Stijepo Šuica je i jedini vlasnik tvrtke Dube d.o.o. za iznajmljivanje brodica, jahti, turizam i usluge u Dubrovniku koja je, prema podacima Poslovne Hrvatske, od 2014. do 2018. godine praktično bila neaktivna, odnosno nije ostvarivala prihode, otkrio je portal Direktno.

Šuica je tada navedena kao vlasnica 69 dionica tvrtke Atlantska plovidba procijenjene vrijednosti 4105 eura te, kao i suprug, još 63 dionice Hrvatskog telekoma koje su tada bile oko 1354 eura. Na popisu imovine našla se i obiteljska kuća u Cavtatu, naslijeđena od roditelja.

Političarka tu i tamo na Facebooku objavi fotografiju sa suprugom, no sve ostale detalje, koje ne mora nužno dijeliti s javnosti, čuva za sebe.