Francuska ministrica Marlene Schiappa (40) našla se u središtu pozornosti nakon što se pojavila na naslovnici travanjskog izdanja časopisa Playboy. Iako je na fotografiji potpuno odjevena, neki su je osudili i ‘napali’, a sad se o svemu oglasio i Playboy. Na Instagramu su objavili fotografiju naslovnice i poduži tekst u kojem su joj pružili podršku.

Francuska ministrica Marlene Schiappa pozirala za naslovnicu Playboya
Profimedia 

Playboy ponosno stoji uz ministricu Shiappu u obrani autonomije koju sve žene zaslužuju imati u pogledu svojih tijela i glasova. Oni koji je kritiziraju pogrešno shvaćaju smisao i snagu njezinog primjera. Potičemo te kritičare da pročitaju intervju ministrice Shiappe na 12 stranica u Playboy Franceu u kojem se govori o pravima žena umjesto da refleksno posrame zaposlenu majku i državnu službenicu jer se usuđuje izgledati seksi na fotografiji. Možda će ovo biti iznenađenje za neke koji nisu upoznati s poviješću Playboya, ali brend je dugo bio platforma za zagovornike, umjetnike, političke vođe, pa čak i osobe koje stvaraju povijest i koje guraju kulturu naprijed’, napisali su i dodali:

Francuska ministrica Marlene Schiappa pozirala za naslovnicu Playboya
Profimedia 

‘U prvom intervjuu za Playboy 1962. tamnoputi pisac i budući dobitnik Pulitzerove nagrade Alex Haley intervjuirao je jazz glazbenika Milesa Davisa o rasi. Nastavili smo s objavljivanjem intervjua za Playboy s Martinom Lutherom Kingom mlađim, Malcolmom X-om, Mayom Angelou, Betty Friedan, Cecile Richards, Steveom Jobsom, Stephenom Hawkingom i brojnim drugima koji su inspirirali važne razgovore koji su oblikovali kulturu. Pozdravljamo ministricu na njezinoj hrabrosti i nastavit ćemo prenositi mikrofon utjecajnim glasovima diljem svijeta’.

Francuska ministrica Marlene Schiappa pozirala za naslovnicu Playboya
Profimedia 

Podsjetimo, francusku ministricu je, među ostalim, prozvala zastupnica Zelenih, Sandrine Rousseau.

Gdje je poštovanje prema francuskom narodu? Prema ljudima koji će morati raditi još dvije godine dulje, koji demonstriraju, kojima se ovi dani neće platiti, koji ne mogu jesti zbog inflacije. Nemam problem s tim da se ženska tijela izlažu bilo gdje, ali postoji društveni kontekst’, izjavila je za TV kanal BFM.

Francuska ministrica Marlene Schiappa pozirala za naslovnicu Playboya
Profimedia 

Francuska premijerka Elisabeth Born navodno ju je nazvala i rekla da poziranje za naslovnicu Playboya ‘nije prikladno, posebno u sadašnjim okolnostima’. Ministrica Schiappa, koja je inače i majka dvoje djece, oglasila se na Twitteru nakon kritika.


Branim prava žena da rade što žele sa svojim tijelima: svugdje i stalno. U Francuskoj su žene slobodne. Smetalo to nazadnjacima i licemjerima ili ne’, napisala je tad.