Američki predsjednik Joe Biden objavio je da će se kandidirati na predsjedničkim izborima iduće godine.

'Svaka generacija ima trenutak kada mora ustati za demokraciju. Ustati za temeljne slobode. Vjerujem da je ovo naš. Zato ću se kandidirati za reizbor kao predsjednik Sjedinjenih Država. Pridružite nam se. Dovršimo posao', napisao je na Twitteru.

Ipak, očekuje se da će se zbog svoje dobi suočiti sa stalnim preispitivanjima. Naime, Biden ima 80 godina pa mnogi, uključujući i njegovu biračku bazu, vjeruju da je prestar. Ako opet pobijedi na izborima, na kraju drugog mandata imat će 86 godina. Na predsjedničkim izborima 2024. mogao bi se ponovno sučeliti s bivšim predsjednikom Donaldom Trumpom.

Donald Trump bi mogao završiti u zatvoru
Profimedia 

Inače, život Joe Bidena obilježile su tragedije. Svoju prvu suprugu Neiliju Hunter upoznao je tijekom putovanja na Bahame. Vjenčali su se 1966. i dobili troje djece - Beaua Bidena (1969.), Huntera Bidena (1970.) i Naomi Biden (1971.). Njegov strelovit politički uspon počeo je 1972., a onda ga je iste godine zadesila tragedija.

Joe Biden izgubio je prvu suprugu, kćer i sina
Profimedia 

Joe je 18. prosinca otputovao u Washington, a Neilia se uputila u božićni šoping. S njom je u automobilu bilo sve troje njihove djece kad se provezla pokraj znaka za zaustavljanje i izletjela pred kamion koji je vozio punom brzinom. Obitelj su izvukli iz uništenog automobila i prevezli u bolnicu, no za Neiliju i 13-mjesečnu Naomi bilo je prekasno. Proglašene su mrtvima na dolasku. Sinovi su imali više sreće - Beau je završio sa slomljenom nogom, a Hunter s napuklom lubanjom.

Joe Biden izgubio je prvu suprugu, kćer i sina
Profimedia 

Joe je kasnije u svojim memoarima napisao kako je čak razmišljao o samoubojstvu, no nije mogao napustiti svoje sinove nakon što su izgubili majku i sestru. Pisao je kako je bio bijesan i tužan, no kako su mu pomogli njegove kolege iz Senata te njegova obitelj, a spasilo ga je i to što se fokusirao na oporavak sinova. Drugu suprugu, Jill Biden (71), upoznao je 1975., a vjenčali su se 1977. godine. Imaju kćer Ashley Biden (41).

Joe Biden i Jill Biden u braku su od 1977.
Profimedia 

Nova tragedija pogodila ga je 2015. godine. Njegov stariji sin Beau Biden preminuo je od tumora na mozgu. Joe je u priopćenju napisao da mu je srce slomljeno te da je ostao bez riječi.

Joe Biden izgubio je prvu suprugu, kćer i sina
Profimedia 

Beau je sudjelovao u američkoj invaziji na Irak, a nakon toga je postao glavni državni odvjetnik savezne države Delaware. Smatralo se da će ići očevim stopama. Godine 2010. imao je moždani udar, a kasnije mu je dijagnosticiran rak zbog čega se 2013. bio povukao iz javnosti.