Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un (39) državom vlada kao diktator, a prati ga isti kult ličnosti kao što je bio slučaj s njegovim ocem i djedom. Nagađanja o njegovom privatnom životu dostigla su svoj vrhunac 2012. kad se počeo pojavljivati u pratnji misteriozne žene u dvadesetim godinama. Pisalo se da se radi o pjevačici jednog korejskog benda, no u lipnju 2012. službeno je objavljeno da se radi o supruzi Kim Jong-una te je otkriveno njezino ime: Ri Sol-ju.

Kim Jong-un i Ri Sol-ju imaju troje djece
Profimedia 

Iako je javnosti predstavljena tek 2012. vjeruje se da se par vjenčao još 2009. godine. BBC je prenio tvrdnje analitičara koji je govorio za medije u Južnoj Koreji, a koji tvrdi da je njihov brak ‘u žurbi’ dogovorio Kimov otac Kim Jong-il nakon što je pretrpio moždani udar. Vjeruje se da su prvo dijete dobili 2010. i da se radi o dječaku. Dennis Rodman je nakon svog posjeta Sjevernoj Koreji 2013. otkrio da je par dobio i drugo dijete, kćerkicu koju su nazvali Ju-ae.

Kim Jong-un i Ri Sol-ju imaju troje djece
Profimedia 

Maršal Kim i ja smo se opuštali uz obalu s njegovom obitelji. Podijelili smo nekoliko obroka i pića, te smo razgovarali o planovima za povijesnu prijateljsku košarkašku utakmicu između Sjeverne Koreje i SAD-a. Držao sam njihovu bebu Ju-ae i razgovarao s gospođom Ri. On je dobar tata i ima predivnu obitelj’, rekao je tad Rodman.

Kim Jong-un i Ri Sol-ju imaju troje djece
Profimedia 

Godine 2017. navodno su dobili treće dijete čiji spol još nije otkriven. Ri je svog supruga pratila u brojnim prilikama, no također je često nestajala iz javnosti na dulje vremenske periode. Tako je prije dvije godine snimljena na jednom glazbenom performansu posvećenom pokojnom ocu njezinog supruga nakon odsutnosti od gotovo godinu dana. Da joj je Kim Jong-un veoma naklonjen pokazao je neočekivanim potezom. Naime 2018. Ri Sol-ju je u državnim medijima umjesto ‘družice’, kako su je do tada zvali, nazvana titulom ‘poštovane prve dame’, a ona je bila prva supruga vođe koju su tako nazvali u više od 40 godina.

Kim Jong-un i Ri Sol-ju imaju troje djece
Profimedia 

Ri, koja je, prema navodima iz Južne Koreje, potekla iz bogate i poštovane sjevernokorejske obitelji, studirala je pjevanje u Kini i navodno posjetila Južnu Koreju 2005. kao dio sjevernokorejskog navijačkog tima. Kad je Kim Jong-un u travnju 2018. prisustvovao interkorejskom summitu i susreo se s južnokorejskim predsjednikom Moon Jae-inom, Ri ga je pratila i tako postala prva sjevernokorejska prva dama koja je to učinila. Navodno je tom prilikom rekla da je osjetila bliskost s južnokorejskom prvom damom Kim Jung-sook jer su obje studirale pjevanje. Bila je aktivno uključena kad su Moon i njegova supruga posjetili Pjongjang u rujnu iste godine te je prvu damu povela u obilazak dječje bolnice i glazbenog sveučilišta.

Kim Jong-un i Ri Sol-ju imaju troje djece
Profimedia 

Analitičari ukazuju na to da je Ri prva žena koja je u Sjevernoj Koreji preuzela tradicionalnu ulogu prve dame koja koristi svoje pojavljivanje u javnosti kako bi se pokazala u svjetlu brižne majke. U travnju 2018. čak je samostalno dočekala kinesku delegaciju, bez prisutnosti svog supruga pa su stručnjaci došli do zaključka da bi u budućnosti mogla preuzeti i neke političke uloge, no nakon toga je njezino pojavljivanje u javnosti minimalizirano.

Kim Jong-un i Ri Sol-ju imaju troje djece
Profimedia 

Kao prva dama Sjeverne Koreje Ri se morala pokoriti brojnim pravilima. Navodno je nakon udaje za Kima morala promijeniti ime i prezime, a njezin je cijeli prethodni život ‘izbrisan’. Čak je i njeno pravo ime i godina rođenja misterija. Nema puno prilika za provođenje vremena sa svojim roditeljima, a prema pisanju Indian Timesa, ne može sama odlučivati ni o tome kako će se odjenuti, već je prisiljena nositi konzervativnu odjeću, a frizuru nije promijenila godinama.

Kim Jong-un i Ri Sol-ju imaju troje djece
Profimedia 

Nedavno se našla u središtu pozornosti nakon što je suprugu bila pratnja na raskošnoj vojnoj paradi koja ima za cilj pohvaliti se nuklearnom moći režima. S njima je bila i njihova kći Ju-ae, no svi su gledali u prvu damu Sjeverne Koreje i to zbog neobičnog detalja oko vrata.

Kim Jong-un sa suprugom i kćeri na vojnoj paradi
Profimedia 

Naime, mnogi vjeruju da je Ri Sol-ju oko vrata nosila lančić s privjeskom navodno najjačeg i najvećeg sjevernokorejskog oružja, rakete Hwasong-17.

Ri Sol-ju je supruga sjevernokorejskog vođe Kima Jong-una
Profimedia 

Ovaj je projektil probno lansiran prošle godine i navodno ima domet do SAD-a te je ponos Sjeverne Koreje.

Raketa Hwasong-17
Profimedia 

Nosi li ona oko vrata stvarno to što mislim da nosi’, upitao se jedan tviteraš, a drugi se našalio: ‘Nađite si ženu koja će vas podržavati kao što ona podržava Kima, pogledajte što ima oko vrata’.