Josip Broz Tito je za vrijeme svoje vladavine ugostio brojne svjetske zvijezde poput Elizabeth Taylor, Sophije Loren i Richarda Burtona.

Svi oni su se divili jedno drugom, a i na Jovanku Broz su ostavili dobar dojam’, rekla je Nada Budisavljević, Jovankina sestra.

Jovanka Broz i Josip Broz Tito nisu imali zajedničke djece
Sven Simon / United Archives / Profimedia 

Upravo ona je u knjizi Žarka Jokanovića ‘Moja sestra Jovanka Broz’, otkrila zanimljivosti iz života Josipa Broza Tita i prve dame.

O posjeti holivudske dive Sophije Loren se danima pričalo. Bila je Titov gost 15 dana na Brijunima. Nada kaže da je tom prilikom glumica dovela i svog sina koji je tad imao samo godinu i pol dana. Došla je s jednom švicarskom dadiljom i bila je u vili ‘Jadranka’. Svaki dan je dolazila na plažu, a Tito i Jovanka su cijelo vrijeme bili s njima.

Sophia Loren je poznata glumica
Twentieth Century Fox Film Corpo / AFP / Profimedia 

Svakog dana je telefonirala s mužem Carlom Pontijem. Kosu je prala destiliranom vodom i stavljala je maslinovo ulje. I ta njezina kosa je bila veličanstvena. A kad bi je fotografirali, uvijek je okretala profil koji je bio ljepši. To su te male tajne velikih majstora kuhinje. Sophia Loren je jako volela kuhati. Poslije je izdala knjigu ‘Sophia u kuhinji, s ljubavlju’, tako nekako. I ona je pripremala umake za špagete. Pošto se pravila velika količina tih umaka, sjećam se da je u to stavljala teleće, svinjsko meso i pršut, ali kad sam čula da ide i osam kilograma svježe rajčice, bila sam iznenađena. I to je stvarno bilo veličanstveno. Pravi specijalitet. I onda smo svi to jeli, svi zajedno, bilo je božanstveno’, ispričala je Jovankina sestra.

Sophia Loren je poznata glumica
Courtesy Everett Collection / Everett / Profimedia 

Nada kaže da je Tito za Sophiju pravio zagorsku štruklu.

On je uživao to raditi, bio je tu i neki kuhar, ali je inzistirao da on to radi. Pravio je štrukle, štrudlu s jabukama. Osobno je razvijao tijesto na tom stolu i motao ga. Uživao je u tome. Ne znam baš je li točno znao koliko baš čega tu ide ili mu je kuhar u tome pomagao, ali je sam sve to mijesio i pekao’, rekla je.

Jovanka Broz i Josip Broz Tito nisu imali zajedničke djece
Profimedia 

S druge strane, Jovanka nije voljela kuhati, niti provoditi mnogo vremena u kuhinji. Nije ni kuhala Titu dok su bili zajedno, ali je zato uvijek voljela probati ukusna jela.

Svašta je voljela jesti, bila je sladokusac’, zaključila je njezina sestra Nada.