Prema povijesnim spisima, Josip Broz je 10. kolovoza 1934. prvi put predstavljen s imenom Tito.
Njega su mnogo puta pitali odakle je izvukao takav nadimak, na što bi on rekao: ‘To je često ime u Zagorju i nema neko posebno značenje’. Valjda mu se sviđalo kako zvuči, piše Nacional.

Josip Broz Tito imao je četiri supruge
Profimedia 

Inače, Tito je koristio i mnoge druge nadimke kroz život: Walter (u Kominterni), Ivan Kostanjšek i Slavko Babić. Posjedovao je i švedsku putovnicu na ime John Alexander Karlsson i kanadsku na ime Spiridon Mekas.

Josip Broz Tito imao je četiri supruge
Profimedia 

Nadimak Tito nije bio posve beznačajan, s obzirom na to da je zbunjivao strane sile tijekom Drugog svjetskog rata. Dok su neki pokušavali saznati tko ili što se krije iza tog nadimka, drugi su govorili da Tito uopće ne postoji – da ime Tito predstavlja kolektivno vodstvo komunističke internacionale u Jugoslaviji.

Jovanka Broz i Josip Broz Tito nisu imali zajedničke djece
Sven Simon / United Archives / Profimedia 

A od svih teorija kako je nastao nadimak ‘Tito’, jedna je posebno bizarna. Naime, Fitzroy Maclean prenio je priču kako je Tito pozivao k sebi ljude i govorio im što treba raditi.

Josip Broz Tito imao je četiri supruge
Topham Picturepoint / Topfoto / Profimedia 

'Ti ćeš učiniti to, a ti to', govorio je, a to je činio jako često da su ga i njegovi prijatelji počeli zvati Tito. Ova teorija nikad nije dokazana.