Iako je većini najpoznatija njegova četvrta i posljednja supruga Jovanka Broz, za ime Josipa Broza Tita vezuju se brojne žene. Jedna od njih je 29 godina mlađa Davorjanka Zdenka Paunović. Ona je bila studentica, sudionica Narodnooslobodilačke borbe i nevjenčana Titova supruga. Davorjanku su u obitelji od milja zvali 'Dara' i 'Darica'. Bila je osobni kurir vrhovnog komandanta, a mnogi vjeruju da je bila najveća Titova ljubav.

Njihova veza započela je prije rata kad je postala njegova sekretarica. Nakon okupacije Zagreba preselili su se u Beograd gdje se njihov poslovni odnos pretvorio u nešto više. U Foči, 1942. godine, rodila mu je sina i dala mu ime Slaviša. Međutim, zbog ratnih okolnosti, povjerila je sina na čuvanje jednoj odgajateljskoj obitelji.

Josip Broz Tito imao je četiri supruge
Profimedia 

'Tito je 29 godina mlađu Davorjanku upoznao uoči rata. Postala mu je sekretarica, a nakon okupacije Zagreba preselili su u Beograd. Tu se njihov poslovni odnos pretvorio u nešto drugo. Par je proveo zajedno najteže ratne dane, bili su skupa u doba najvećih borbi, a kad je Titu u posjet u Glavni štab stigla Herta Haas, njegova prva nevjenčana supruga, odmah joj je postalo jasno da Davorjanka i Tito zapravo žive zajedno', ispričao je beogradski povijesničar Čedomir Antić koji tvrdi da je zapravo Davorjanka bila njegova najveća ljubav.

Pisac Vladimir Arsenijević kaže da ga Titova ljubav prema Zdenki, kako ju je zvao, ne čudi.

'Ona je imala klasičnu ljepotu koja je odgovarala onom što je Broz očekivao od žene. S druge strane, Tito je odisao seksualnošću koja je prerasla njegove osobne odnose. Taj njegov odnos prema masama imao je također erotičnost kakvu promoviraju svi veliki lideri', rekao je.


Prva godina Drugog svjetskog rata zapravo je bila godina njihove najstrastvenije ljubavi, ali i najstrastvenijih svađa. Antić kaže da je među partizanima bio propagiran moral u kojem nije bilo mjesta za privatne i osobne odnose, ali da su jednom prilikom sve čuli, čak i vođenje ljubavi pa su se pokupili i otišli.

'Davorjanka i Tito živjeli su u partizanskom logoru gdje nije bilo privatnih odaja i sve razgovore i ostale odnose su mogli čuti i drugi, bez obzira koliko intimni bili', otkrio je.

Jednu takvu anegdotu ispričao je i bivši slovenački partizan Franc Leskošek. Njegovu delegaciju Tito je jednom pozvao na sastanak.

'Stražar ispred Titovih vrata rekao mi je: 'Možete ući, Tito vas čeka'. Kad smo ušli u sobu u njoj nije bilo nikoga. Iz susjedne prostorije čuli su se uzdasi i krici praćeni jakom škripom kreveta. Krici su postajali sve glasniji, a škripa kreveta sve jača. Izgledalo je da će se krevet raspasti, a osoba u jaucima izdahnuti. Rekao sam prijateljima da izađemo vani i prošetamo jer tko zna kad će sve to završiti. Nakon šetnje, zatekli smo u sobi svježeg i raspoloženog Tita. Pogledao je na sat i rekao: 'Ne smeta što ste zakasnili, ja sam obavljao neke važne i neodložne poslove', ispričao je.

Josip Broz Tito imao je četiri supruge
Topham Picturepoint / Topfoto / Profimedia 

Davorjanka je preminula 1946., po službenoj verziji od tuberkuloze koju je dobila još tijekom rata. Tito je inzistirao da bude sahranjena pokraj psa u dvorištu predsjedničke rezidencije na Dedinju kako bi mogao često odlaziti na njezin grob.