U Hrvatskoj se već danima bruji o transfobnim izjavama bivšeg saborskog zastupnika Ivana Pernara, kao i o prijavama koje će on navodno podnijeti protiv aktera za koje smatra da čine kaznena djela oko posvojenja djece iz DR Kongo. Njega je pravobraniteljica Višnja Ljubičić prijavila zbog maila koji je poslao zambijskim vlastima u kojem je napisao da je jedan od uhićenih Hrvata transrodan. U Zambiji je transrodnost uz homoseksualnost kažnjiva.

Ivan Pernar je bivši saborski zastupnik
Instagram 

Saborska zastupnica Radničke fronte, Katarina Peović, gostovala je u Studiju N1 u kojem je komentirala aktualna zbivanja na hrvatskoj političkoj sceni. Među ostalim, osvrnula se na Pernara.

‘Prava seksualnih manjina, ali i prava žena su na udaru. HDZ nije stao u obranu ženskog prava na pobačaj, nije stao uz antifašističke udruge. Desnici svakako odgovaraju svjetonazorski ratovi. Ivan Pernar je korisna budala desnice u ovom trenutku. Ponovit ću što je rekao Krešo Beljak: “Pernaru, puk’o si”. Čovjek je izgubio sve kompase i ne razumije što bi značilo štititi ljudska prava’, rekla je.

Katarina Peović je saborska zastupnica
screenshot/N1 

Podsjetimo, Beljak se na Facebooku osvrnuo na Pernara te je zaključio kako mu treba liječnička pomoć.

‘Iskreno, ne razumijem transrodne osobe, a niti se trudim razumjeti ih. Možda sam prestar pa me ta tematika niti ne zanima previše. Ali, kako ja to stvarno ne razumijem, ne mogu si dopustiti onda niti napadati ih, a posebno ne osuđivati ih zbog toga. Mogu ih dakle, jedino braniti od ovakvih gnjusnih izjava, poteza, drukanja ili od čega već što je napravio Ivan Pernar, a što može rezultirati njihovim teškim progonom ili nedajbože smaknućem u zemlji gdje ljude još uvijek ubijaju radi spolne (ili rodne) orijentacije’, napisao je među ostalim i dodao:


‘Koliko ga poznajem, njemu je nasilje strano, nije se fizički branio niti kada su ga iznosili iz Sabora, niti kad su ga nosili s "deložacija", niti sam ikada čuo da je javno zagovarao nečije smaknuće. Niti se sada ogradio ili ispričao zbog toga što je ljude doveo u situaciju opasnu po njihove živote, nego nastavlja dalje u duhu pomahnitalog ekstremista. Znači, jedini moj zaključak je da Ivan trenutno nije dobro i da je vrijeme da potraži liječničku pomoć. Ili da to netko drugi potraži za njega’.