Jedna od epizoda popularne serije ‘Kruna’ posvećena je sestrama Katherine i Nerissi Bowes-Lyon, sestričnama kraljice Elizabete II.

Tko su bile Katherine i Nerissa Bowes-Lyon?

Riječ je o kćerima ujaka kraljice Elizabete II., koje su od 1941. bile smještene u mentalnoj ustanovi Royal Earlswood u Redhillu. Naime, obje su patile od neizlječivih mentalnih bolesti.

Navodno je Kraljica Majka, u suradnji sa šogoricom, majkom bolesnih sestara, odlučila smjestiti ih u ustanovu, a kraljevskim biografima jednostavno reći da su preminule.

Kraljica Majka i kralj Charles III bili su jako povezani
Shutterstock Editorial / Profimedia 

Javnost za njih nije znala godinama i to zato što se tada smatralo kako su djeca s poremećajem u razvoju 'kazna za grijehe'. Obitelj ih je potpuno odbacila još kao djevojčice. Za njih se doznalo nakon smrti Nerisse 1986. i bio je to veliki udarac za kraljevsku obitelj koja je odbila dati bilo kakav komentar.

Iz ustanove je tek kratko potvrđeno da obje sestre nisu primale nikakve posjete svoje rodbine pa čak ni najbliže obitelji.

Kraljica Elizabeta II. preminula je 2022.
Profimedia 

Medicinski radnici govorili su su kako su se Katherine i Nerissa znale odmah ustati čim bi na televiziji vidjele kraljicu te bi joj se klanjale. Nisu imale svoju odjeću, nego su nosile haljine koje bi ustanova dobila na poklon.

Kraljevski biografi, koji su u svojim knjigama pisali da su sestre mrtve, opravdali su se riječima: ‘Da nam je netko kazao pravu istinu, mi bismo je napisali. Tko bi ikada preispitivao riječi kraljevskih članova, a pogotovo u to vrijeme?

Grob Katherine Bowes-Lyon
Andrew Stehrenberger / Alamy / Alamy / Profimedia 

Nerissa je preminula 1986. u dobi od 66 godina i pokopana je u grobu označenim samo pločicom s imenom i serijskim brojem. Katherine je ostala u mentalnoj ustanovi sve do 1997., kad je bolnica zatvorena zbog zbog tvrdnji o zlostavljanju. Zatim je živjela u drugom domu u Surreyu, a preminula je 2014. u dobi od 87 godina.